StoryEditor
kosovo

Sramotna obrana medicinske sestre koja je tukla staricu: U školi su nas učili da budemo dominantni, ona je prva napala

Piše desk  /  03.11.2022., 11:59h

Medicinska sestra Aurona Peljaj, koja je uhićena nakon što je na društvenim mrežama objavljena snimka na kojoj tuče staricu u Domu za stare, iznijela je sramotnu obranu u policiji.

Tvrdila je da se ona zapravo branila od starice, iako se na snimci jasno vidi da se čak i smije dok šamara nesretnu ženu.

U tekstu koji je objavio Sinjali, navodi se da je Peljaj pravdala svoje ponašanje tvrdnjom da ju je „ona (starica) prva napala“ i da je bila agresivna.

Cijeli slučaj dogodio se u Domu za starije osobe Orenda u Peći. Na snimci koja je postala viralna vidi se kako dvije medicinske sestre, Aurona Peljaj i Altina Redžepi, šamaraju nesretnu staricu, dok Remize Kući snima.

Kako piše portal Sinjali, Peljaj je izjavila da je tog dana otišla pomoći kolegama koji su se bavili starijom ženom, jer je, prema njenim riječima, bila agresivna.

Nasilje koje je nad njom izvršila pravdala je time da je starica navodno prva nju napala. Izjavila je da je nesretna žena imala živčani slom tog dana i da je izazvala nemire u prostorijama centra.

„Kada sam počela raditi, ona je već bila stanarka u kući i liječnik je potvrdio da ima psihičke smetnje. Na dan kada se dogodio slučaj bila je veoma agresivna i s vremena na vrijeme doživljavala živčane krize, o čemu smo informirali liječnika. Tog dana imali smo zadatak da im promijenimo pelene nakon što je starija žena (žrtva) izvršila svoju fiziološku potrebu i zaprljala prostor rukama. Čula sam buku u kupatilu i otišla pogledati. Moje kolege su imale problema tamo i željela sam pomoći. Ona me je napala i ozlijedila mi ruku, napala me je nogom. Nisam koristila nasilje ili veliku silu osim da je spriječim da me napadne. Također je tog dana napala još jednog stanara“, izjavila je ona, prenosi Sinjali.

Tu se nije zaustavila, već je, prema tvrdnjama tog portala, naglasila da smatra svoje postupke ispravnim, uz obrazloženje da je morala dominirati nad ljudima s mentalnim problemima.

„U školi su nas učili da prema ljudima koji predstavljaju rizik za osoblje i imaju psihičke probleme, trebamo biti dominantni. Svjesna sam da je akcija bila pretjerana, ali ona me je prva napala i moji postupci su bili upozoravajući i ne velikom silom. Moje kolege su pokušale da je (staru damu) stave pod kontrolu“, rekla je.

Dodala je i da je spomenuti dom namjerno objavio snimku jer je jučer napustila posao, prenosi radiosarajevo.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:14