StoryEditor
balkanska ruta

Španjolska policija uhitila osam osumnjičenih za nezakoniti prijevoz migranata iz BiH

Piše hina  /  22.12.2022., 16:51h

Policija u Španjolskoj uhitila je osam osoba osumnjičenih za nezakonit cestovni prijevoz pakistanskih migranata iz BiH preko Hrvatske do Španjolske.

"Skupina kriminalaca je organizirala tajna putovanja iz Bosne i Hercegovine do Španjolske cestovnom trasom poznatom kao 'Balkanska ruta'", priopćila je španjolska policija u četvrtak.

Tom rutom migranti iz Pakistana i Irana dolaze do Turske, od kuda neki stižu u BiH, pa na granici s Hrvatskom čekaju mogućnost ulaska u Europsku uniju.

Organizirana skupina naplaćivala im je između 12.000 i 20.000 eura po prevezenom migrantu. Iz BiH bi ih pješice preko planina uvodili u Hrvatsku, potom premještali do Italije, a zatim svojim vozilima do posljednjeg odredišta Barcelone.

"Nakon što bi migrante doveli u Barcelonu, našli bi im smještaj i prijevoz do gradova Huesce i A Corune, gdje bi na crno radili u supermarketima i restoranima. Za to vrijeme bi se skupina bavila administrativnim sređivanjem njihovih papira, lažno tražeći međunarodnu zaštitu za njih i privremeni socijalni smještaj", izvijestila je policija.

Policija je upala u dvije kuće, jednu u Huesci i drugu u A Coruni, te provela inspekciju rada u dva restorana i supermarketu u tim gradovima na sjeveru Španjolske.

"Tijekom inspekcije pronašli smo nekoliko žrtava prijevare bez ikakvih dokumenata koji bi potkrijepili da se zakonski nalaze u Španjolskoj. Nisu imali niti ugovore o radu", priopćila je policija.

Uhitila je osam osoba pod sumnjom da pripadaju kriminalnoj organizaciji i da se bave nezakonitom imigracijom. Dvije osobe dodatno su osumnjičene za kršenje prava stranih državljana.

Tri osobe privedene su u A Coruni, po dvije u južnom gradu Alicanteu i Barceloni, te jedna u Huesci. Njihov identitet i državljanstvo policija nije otkrila.

Tijekom pretresa zaplijenila je osam mobitela, informatičku opremu i dokumentaciju.

Uhićene osobe nisu bile dostupne za komentar.

19. travanj 2024 19:59