StoryEditor
potvrđena optužnica

Slovenskom konzulu od udara auta polomljena lubanja, optuženi vozio skoro duplo brže od dopuštenog

Piše desk  /  31.08.2022., 15:23h

Nesreća se dogodila 29. ožujka u Bulevaru Petra Bojovića u naselju Borik u Banjoj Luci.

Vozač "golfa" Sergej Miljković (23) iz Banjaluke išao je brzinom 97 kilometara na sat kada je udario slovenskog konzula u Banjoj Luci Marjana Ristića (62) kojem je od siline udara pukla lubanja pa je preminuo na licu mjesta. 

Ovo je navedeno u potvrđenoj optužnici protiv Miljkovića koja ga tereti za ugrožavanje javnog prometa. Optužnicu je podiglo banjolučko Okružno tužiteljstvo, a potvrdio Osnovni sud.

Nesreća se dogodila 29. ožujka u Bulevaru Petra Bojovića u naselju Borik u Banjoj Luci.

– Miljković je upravljao automoblom „golf 4“ i kretao se desnom kolovoznom trakom na Bulevaru vojvode Petra Bojovića, iz pravca Borika u pravcu Starčevicea. Automobil je vozio nedopuštenom brzinom od 97 kilometara na sat, iako je brzina kretanja prometnim znakom bila ograničena na 50 kilometara na sat– navodi se u optužnici.

Dodaje da je optuženi  olako držao da neće nastupiti prometna nezgoda ili da će je moći spriječiti.

– Krećući se nedopuštenom brzinom dolaskom do kućnog broja tri navedenog Bulevara, vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da s obzirom na brzinu kretanja vozila i osobine puta ne ugrožava druge sudionike u prometu, niti je obratio pažnju na pješake koji se kreću trotoarom. Nakon toga je u pokušaju da prijeđe u drugu prometnu traku, izgubio kontrolu nad  vozilom, usljed čega je došlo do zanošenja. Potom je automobil prešao iz desne u lijevu prometnu traku desne kolovozne trake – precizirano je u optužnici.

Objašnjava se da je nakon zanošenja Miljković vozilom prešao preko biciklističke staze na trotoar sa desne strane u smjeru kretanja, usljed čega je bočnim lijevim dijelom vozila udario u  noge Ristića.

Konzul Slovenije se kretao trotoarom iz pravca Borika u pravcu Starčevice, a usljed  udara je  pao na tlo i zadobio teške tjelesne ozljede.

- On je zadobio ozljede u vidu višestrukih prijelioma kostiju krova i osnovice lubanje, krvarenja unutar lubanjske šupljine, razorenja moždanog tkiva, nagnječenja pluća, višestrugog prijeloma kostiju lica, preloma i iščašenja u predjelima ekstremiteta, usljed kojih povreda je oštećeni preminuo na licu mjesta – navedno je u optužnici.

Očevici su rekli da je nastradali pješak šetao trotoarom kada ga je, s leđa, pokosio „golf“ kojim je upravljao Miljković, a koji je odjednom iz nepoznatih razloga izgubio kontrolu.

Navodno je u blizini mjesta nesreće bila i osoba medicinske struke, koja je pokušala pomoći ozlijeđenom pješaku, ali mu zbog težine ozljeda nije bilo spasa.

Neslužbeno, nakon nesreće vozač je alkotestiran i utvrđeno je da nije imao alkohola u krvi, a nije ni odranije poznat policji po kaznenim djelima. Kako je potvrđeno nakon obdukcije tijela, u ovom slučaju ključne su bile teške ozljede glave, usljed kojih je na licu mjesta nastupila smrt.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:37