StoryEditor
indiana

Slina s kuverte riješila skoro 40 godina star slučaj serijskih silovanja i ubojstava, monstrumu 650 godina zatvora

Piše Hina  /  07.04.2022., 15:21h
Sud je utvrdio da je počinio višestruke seksualne napade tijekom upada u kuće diljem područja okruga Shelby u Indiani između 14. kolovoza 1982. i 17. kolovoza 1985.

Polizan rub kuverte s čekom za račun za vodu zapečatio je osudu Amerikanca iz Indiane optuženog da je počinio niz brutalnih silovanja i upada u kuće početkom 1980-ih, prenose američki mediji.

Zahvaljujući DNK dokazima i novim tehnologijama utvrđivanja rodoslovlja Steven Ray Hessler (59) sada će sjediti iza rešetaka do kraja života.

On je početkom travnja osuđen na 650 godina zatvora po dvije točke optužnice za silovanje, devet točaka za devijantno ponašanje, sedam točaka za provalu koja je rezultirala tjelesnim ozljedama i jednoj točki za pljačku, prema Bradu Landwerlenu, tužitelju okruga Shelby u Indiani.

Sud je utvrdio da je počinio višestruke seksualne napade tijekom upada u kuće diljem područja okruga Shelby u Indiani između 14. kolovoza 1982. i 17. kolovoza 1985.

Prema Landwerlenu, Hessler je provaljivao u kuće usred noći naoružan i noseći masku, vezivao bi, prijetio, seksualno zlostavljao i silovao svoje žrtve. Jedna od žrtava je bila 16-godišnje dijete.

U jednom od napada muškoj žrtvi je stavio lisice na ruke, vezao ga i udarao pištoljem, zbog čega je muškarac mjesecima bio u komi i zbog čega veći dio života mora koristiti invalidska kolica.

Policija je krivca lovila godinama, ali uz malo uspjeha.

Landwerlen je kazao da je lov na osumnjičenika i njegov kazneni progon bio otežan jer je prijašnja skupina istražitelja optužila drugog lokalnog čovjeka za nekoliko napada 1983. Pogrešno optuženi muškarac bio je - Hesslerov rođak.

Napadač je pazio da na mjestu zločina ne ostavi nikakve dokaze, čak je i obrisao površine nakon počinjenja kaznenih djela.

Međutim, detektivi su u jednoj kući uspjeli izdvojiti njegov DNK. Iako DNK u to vrijeme nije korišten u kriminalističkim istragama, vitalni dokazi su sačuvani.

Istražitelji su 2020. predali DNK dokaze laboratoriju Parabon Nanolabs.

Baš kao i u prethodnim slučajevima uspješnog otkrivanja počinitelja, dobiveni DNK usporedili su s ogromnom količinom genskih podataka prikupljenih s komercijalnih stranica za utvrđivanje rodoslovlja. Njihova analiza ukazala je na mali broj pojedinaca koji su potencijalno mogli ostaviti DNK na mjestu zločina, od kojih je jedan bio Hessler.

Kako bi potvrdili svoje sumnje, istražiteljima je bio potreban svježi uzorak DNK od Hesslera. To je dobiveno iz omotnice koju je polizao kako bi u njoj poslao ček za račun za vodu.

Baš kao što su se i nadali, DNK na omotnici odgovarao je DNK-u s mjesta zločina, rekao je Landwerlen. Tužitelj je dodao da je potom uzet još jedan uzorak DNK izravno s Hesslerova obraza kako bi se potvrdila veza.

“Steven Ray Hessler jedan je od najgorih, najopasnijih, sadističkih grabežljivaca koje sam imao zadovoljstvo progoniti u svojoj 30-godišnjoj karijeri. Izvlačio je veliko zadovoljstvo svojim nepotrebno brutalnim metodama teroriziranja i seksualnog mučenja svojih žrtava”, rekao je tužitelj Landwerlen.

"Žrtvama sam obećao da će moj cilj biti da on ode u zatvor do kraja života".

Hessler je nijekao krivnju.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:19