StoryEditor
cin

Šefica i „crnokošuljaši“ privedeni na saslušanje

Piše desk  /  22.12.2022., 10:11h

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po naredbi Državnog suda priveli službenike Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercgovine (UIOBiH): Jelenu Majstorović, šeficu Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja, te inspektore: Radenka Popovića, Stevu Savića, Vladimira Puzića, Vladimira Đurđevića i Elvisa Džaferagića.

Oni će biti zadržani 24 sata kako bi ih tužilac saslušao zbog sumnje na zloupotrebu položaja i uzimanje mita. Ovi inspektori UIOBiH su tokom 2017. i 2018. godine ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima, traživši od njih mito u zamjenu za oduzimanje robe. Trgovci širom BiH su davali od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka da bi im inspektori pisali prekršajne naloge sa manjim kaznama ili ih puštali da rade kao i do tada, piše CIN.

Pripadnici SIPA-e su rano jutros pretresli stanove i kuće inspektora te izuzeli dokaze za kazneni postupak, a u svibnju ove godine su to uradili i u prostorijama UIOBiH.

Iz ove institucije kažu da nisu uključeni u akciju SIPA-e i da nemaju informacije o privođenju svojih inspektora.

Akciju kodnog naziva „Brend IV“ provode SIPA i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Tuđiteljstva BiH koje će nakon okončanja pretresa i saslušanja odlučiti o eventualnom uhićenju inspektora.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine objavio priču koja je otkrila način rada šefice i inspektora iz Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja UIOBiH.

Vlasnici su novinarima opisali da su inspektori pri ulasku u radnje tražili da se ugasi videonadzor, pretresali privatne prostorije bez naloga suda te izvrtali torbe i lične stvari, a robu koju pronađu oduzimali, kršeći procedure.

Inspektori SIPA-e su prvi izvještaj o ovim zloupotrebama predali 2019. godine i u njemu su utvrdili da su Majstorović i njeni inspektori najmanje deset puta tijekom dvije godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

„Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine“, navedeno je u SIPA-inom dokumentu, a vlasnici tvrde da nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 06:12