StoryEditor
užas u istri

Sa šamanom molili za sina (15) umjesto da ga liječe, pozvali Hitnu kad je već bio klinički mrtav

Piše desk  /  02.10.2021., 07:26h
U srijedu je u pulskoj bolnici preminuo 15-godišnji dječak kojeg roditelji tri mjeseca nisu vodili u bolnicu unatoč njegovom narušenom zdravstvenom stanju. Dječak je u ta tri mjeseca oslabio i izgubio na težini. Neslužbeno, dječak je imao dijabetes koji nije bio liječen na primjeren način.

Stanje mu se znatno pogoršalo 27. rujna, no roditelji su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć.

"Dijete je reanimirano u kolima hitne pomoći. Na tren se uspostavio puls, ali, nažalost, dijete ipak nismo uspjeli spasiti", rekla je ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić za Glas Istre.

Pozvali Hitnu kad je dijete prestalo disati

Majka je Hitnu pomoć pozvala kad je dijete prestalo disati. Reanimacija je započela već u njihovoj kući, a nastavljena je u bolnici.

Hitna pomoć je pozvana kad je 15-godišnjak već bio klinički mrtav, piše Glas Istre u današnjem izdanju novina. Navode i da je tijekom reanimacije nad njim molio šaman.

Dijete je nakratko stabilizirano, ali stanje mu se opet pogoršalo i nakon nekoliko sati dječak je umro.

Gordana Antić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije rekla je za Jutarnji da su roditelji nazvali Hitnu već kada je dijete trebalo reanimirati.

"Mi smo im pokušali pomoći putem telefona dok ne stignemo na lice mjesta. Potom smo dijete reanimirali u kolima hitne pomoći do bolnice. Ne znam reći od čega je dijete bolovalo. To će pokazati obdukcija, kao i to je li dijete išta konzumiralo i je li imalo upalu pluća. Ne znam je li dijete bilo dijabetičar. No, naši su djelatnici vidjeli da je dijete bilo u jako lošem stanju. Nikad nismo imali dojava iz ove obitelji", rekla je Antić i dodala da su djelatnici vidjeli da je dijete bilo u jako lošem stanju.

Točan uzrok smrti će biti poznat nakon obdukcije i dodatnih toksikoloških nalaza.

Roditelji su u pritvoru, smatraju da nisu krivi

Preminuli dječak je pohađao prvi razred pulske Gimnazije, na kojoj je danas izvješena crna zastava. Ravnatelj gimnazije Nikola Vujačić nije želio komentirati slučaj.

Nakon ispitivanja su vraćeni u pritvor.

Policija ih optužuje da su grubo povrijedili djetetova prava zanemarivanjem i nebrigom o njegovom zdravstvenom stanju, čime su prouzročili smrt djeteta.

Iz obitelji izuzeto troje djece

Glas Istre piše da su uhićeni supružnici imali petero djece te da su u Istru doselili iz sjeverne Hrvatske. Roditelji su, neslužbeno se doznaje, članovi zatvorene neregistrirane vjerske zajednice.

Iz Ministarstva socijalne skrbi su za Novu TV potvrdili da roditelji nisu od prije poznati centru za socijalnu skrb, no nakon ovog događaja troje malodobne djece izuzeto je iz obitelji.

Iz PU istarske kažu da ranije nije bilo postupanja u ovoj obitelji.

Roditeljima prijeti do 15 godina zatvora

Privedeni par je prije dvije godine izgubio još jedno dijete. U kolovozu 2019. na jezeru Čingi-Lingi, u općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji, utopio se njihov tada 11-godišnji sin.

Roditelji su optuženi za grubu povredu djetetovih prava zanemarivanjem i nebrigom, koja je za posljedicu imala smrtni ishod. Ako im se na sudu dokaže krivnja, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do 15 godina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:23