StoryEditor
istok ukrajine

Proruski separatisti: Ukrajinci su nas napali, uništili nam zgrade, pretrpjeli gubitke i povukli se

Piše desk  /  20.02.2022., 08:53h
Ria Novosti navode da su Oružane snage Ukrajine pokušale napasti proruske vojne položaje u oblasti Pionersky, odnosno luhansku policiju.

Resor samoproglašene republike je izvijestio o tome da su ukrajinske snage prešle rijeku i da su srušili nekoliko stambenih objekata u kojima je bilo civila.

"Oko pet ujutro, 20. veljače, militanti 79. desantno-jurišne brigade pokušali su napasti položaje Narodne milicije. Uslijed okršaja neprijatelj je pretrpio gubitke i povukao se", navodi se u njihovoj poruci, prenosi sarajevski Klix.

Uslijed djelovanja Oružanih snaga Ukrajine navode da je uništeno pet stambenih objekata, a da među civilnim stanovništvom ima mrtvih.

Proteklih dana situacija u Donbasu je ozbiljno eskalirala, sve češće se mogu čuti informacije o oružanim ispadima, a s prostora Rostovske oblasti evakuirane su žene, djeca i stariji, dok je objavljena i opća mobilizacija.

Konflikt na istoku Ukrajine traje osam godina, a za to vrijeme, prema podacima UN-a, više od 13.000 ljudi je ubijeno, a oko 44.000 ih je ozlijeđeno.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:14