StoryEditor
banja luka

Proveo tri i pol godine u zatvoru zbog pogreške vještaka, konačno pušten na slobodu

Piše desk  /  14.07.2022., 15:06h

Nakon što je proveo tri i pol godine života iza rešetaka na osnovi katastrofalne pogreške Zavoda za sudsku medicinu RS-a, kojom je zamijenjen njegov DNK s drugim optuženim, Prijedorčanin Nemanja Matijaš je konačno pušten na slobodu.

Matijaš je pušten nakon rješenja Okružnog suda Banja Luka, koji je prethodno uvažio njegov zahtjev za ponavljanje pravomoćno okončanog kaznenog postupka.

Rješenjem je naloženo da se Matijaš odmah pusti na slobodu, što je i učinjeno.

Prema službenim podacima, Prijedorčanin je iza rešetaka proveo ukupno tri godine i pet mjeseci od pet godina koliko je iznosila kazna po presudi.

Za Matijaša borba još nije završena jer slijedi ponovljeni postupak u kojem bi konačno trebala biti ispravljena nepravda.

“Borbu u cilju dokazivanja svoje nevinosti nastavljam i čekam da sud zakaže datum održavanja ponovljenog postupka”, izjavio je Matijaš za Srpskainfo.

Prijedorčanin Nemanja Matijaš osuđen je na osnovi greške Zavoda za sudsku medicinu RS, koji je pod još uvijek nejasnim okolnostima zamijenio DNK Matijaša s DNK-om drugog optuženog u ovom slučaju, i to Vanjom Vukovićem.

Matijaš i Vuković su uhićeni u kolovozu 2017. godine nakon što je banjolučka policija u automobilu koji je vozio Vuković pronašla paket s heroinom.

Osumnjičenima je određen pritvor, a u rekordna 23 dana bila je podignuta i optužnica.

Istragom u ovom slučaju rukovodilo je Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka, koje je zatražilo vještačenje paketa s drogom, u cilju pronalaska DNK tragova.

Nakon što su pritvoreni u KPZ-u Banja Luka i u pratnji policijskih inspektora, došao je dugogodišnji sudski vještak Zoran Obradović.

Tijekom kasnijeg saslušanja, Obradović je naveo da je briseve bukalne sluznice uzeo od obojice osumnjičenih u prisustvu policijskog inspektora i po uobičajenoj proceduri.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2022 06:54