StoryEditor
engleska

Policija otvorila šupu, prizor ih šokirao: Otac i sin 40 godina skrivali tajnu

Piše desk  /  26.01.2022., 09:58h
"Za sve godine koliko sam u policiji nikad nisam čuo za slučaj modernog ropstva, a da je eksploatacija trajala toliko dugo"

Čovjek, koji je sada u šezdesetim godinama, veći dio svog života proveo je u mračnoj, drvenoj šupi u karavan parku kod Hadrijanovog zida sjeverno od Carlisleja u Engleskoj.

Peter Swailes mlađi (56) priznao je da je iskorištavao ranjivog radnika i izjasnio se krivim za moderno ropstvo u ponedjeljak pred sudom u Carlisle, piše BBC.

On je inicijalno optužen za držanje čovjeka u ropstvu zajedno sa svojim ocem Peterom Swailesom (81), koji je umro prije suđenja 2021. godine.

Prethodno su se obojica izjasnili da nisu krivi za zavjeru da dogovore ili organiziraju putovanje žrtve između 2015. i 2019. kako bi ga eksploatirali.

Swailes je pušten uz kauciju i treba se pojaviti na sudu 4. veljače radi izricanja kazne.

Policija je s nalogom za pretres došla u karavan park 3. listopada 2018, tad su pronašli zelenu, drvenu šupu. Pokucali su na vrata i kad su ušli zatekli su čovjeka koji im je rekao da tu živi već 40 godina. Policija je navela da je šupa “u lošem stanju”, da se jedan prozor ne može skroz zatvoriti i da nema grijanja.

Tijekom ispitivanja čovjek je rekao da je radio na farmama i da su mu plaćali 10 funti dnevno. Swailes mlađi je uhićen u travnju 2019, a kasnije je optužen zajedno s ocem. Žrtva je uvedena u vladin program i sada živi u smještaju izvan Kambrije uz osiguranu pomoć.

"Za sve godine koliko sam u policiji nikad nisam čuo za slučaj modernog ropstva, a da je eksploatacija trajala toliko dugo", istaknuo je policajac, dodavši da mu je drago što je Swailes “konačno uradio pravu stvar i priznao krivnju”.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:10