StoryEditor
valovi nakon erupcije

Pogledajte snimke razornog udara tsunamija na Tongi

Piše desk  /  16.01.2022., 11:02h
Strahoviti tsunami, izazvan erupcijom vulkana kod otočne države Tonga, ostavio je ovu zemlju od stotinjak tisuća stanovnika u potpunosti odsječenu od ostatka svijeta.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši valove od 1,2 metra. Izdane su naredbe za evakuaciju na obalama Tonge, kao i nekoliko južnopacifičkih otoka, gdje se na snimkama na društvenim mrežama vide valovi koji se obrušavaju u obalne kuće.

To su bile zadnje informacije prije nego što su internet i telefonske linije prekinute oko 18:40 sati po lokalnom vremenu, ostavljajući 105.000 stanovnika na otocima praktički bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom.

Zasad nema službenih izvještaja o ozlijeđenima ili smrtnim slučajevima u Tongi, iako su komunikacije ograničene i kontakt nije uspostavljen s obalnim područjima izvan glavnog grada Nuku'alofe, rekla je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern na konferenciji za novinare održanoj danas, prenosi Klix.ba.

Satelitske slike zabilježile su erupciju vulkana u subotu dok je eksplozija odnijela oblake dima u zrak i oko 12 milja iznad razine mora. Nebo nad Tongom zamračio je pepeo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:47