StoryEditor
tuga

Otkriven spomenik monstruozno ubijenoj djevojci u Sanskom Mostu: “Želimo da ovo bude trajno svjedočanstvo“

Piše desk  /  26.11.2022., 07:35h

U neposrednoj blizini gradskog groblja Greda u Sanskom Mostu u četvrtak je otkrivena spomen-ploča stradaloj Amini Šabanagić, koja je na ovom mjestu ubijena 19. svibnja 2004. godine, a imala je tek 21 godinu, pišu Nezavisne.

Događaju su prisustvovali obitelj i prijatelji ubijene djevojke, predstavnici lokalne vlasti te drugi građani.

Aminin otac Mirsad Šabanagić istaknuo je da se obitelj dugo vremena borila da se postavi ovo spomen-obilježje, te da su naposljetku u tome uspjeli.

"Želimo da ovaj spomenik bude sjećanje na jednu ugašenu mladost i trajno svjedočanstvo svima kako se nešto slično nikada i nikome ne bi ponovilo. Ni sve ove godine ne mogu ublažiti neizrecivu bol i duševne patnje kroz koje smo prošli", rekao je Mirsad Šabanagić, Aminin otac.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović podsjetio je na vrijeme kada je ovaj zločin potresao ovdašnju javnost te na dugi vremenski period od devet godina, koliko je trebalo proći da se otkrije, osudi i zatvori počinitelj.

"Aminu ništa ne može vratiti, ali ona će zauvijek ostati živjeti u našem sjećanju", kazao je Hasanbegović.

Ubojstvo mlade djevojke dogodilo se u noćnim satima spomenutog datuma, kada se vraćala s posla, a njena obitelj je tada stanovala u kući koja se nalazi u neposrednoj blizini groblja.

Za ubojstvo i silovanje na kaznu zatvora osuđen je Admir Karabegović iz Sanskog Mosta.

Sudsko vijeće u Bihaću mu je za ubojstvo izreklo presudu od trideset godina, a za djelo silovanja sedam godina, te su obje presude sublimirane u jedinstvenu sudsku presudu u trajanju od 35 godina.

Sud je ustanovio kako je u trenutku izvršenja ovih kaznenih djela Karabegović bio psihički uračunljiv, što je uzeto u obzir prilikom izricanja presude.

Istraga o ovom slučaju punih devet godina je tapkala u mraku, a potom je počinitelj pronađen i otkriven zahvaljujući novim dokazima koji su slučajno pronađeni i naknadnim forenzičkim vještačenjima.

Zanimljivo je da je Karabegović poslije ubojstva otišao na privremeni rad u Njemačku, gdje je mirno živio sa svojom obitelji.

Dnevnik.ba

03. veljača 2023 08:22