StoryEditor
organizirani kriminal

Organiziranje prostitucije u Mostaru: Presuda Ukrajinki u petak 14. listopada

Piše desk  /  10.10.2022., 17:50h

Tužiteljstvo traži kaznu, obrana oslobađajuću presudu

Iznošenjem završnih riječi optužbe i obrane danas je u Sudu BiH održano ročište u predmetu protiv Asmih Zhdanove, 60, zvanoj Asja, koja se tereti za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju, potvrdila je za portal "Avaza", odvjetnica Nada Dalipagić koja zastupa Ukrajinku. 

Organizirale grupu ljudi

Državni tužitelj Oleg Čavka, zatražio je tražio da se Zhdanova kazni za navedena kaznena djela , dok je odvjetnica Dalipagić tražila oslobađajuću presudu.

Presuda u ovom predmetu bit će objavljena u petak 14. listopada u 11 sati.

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zhdanove, ali i Nataliie Nachinkin protiv koje se vodi postupak u Sudu BiH , a nakon što je izručena iz Mađarske. One se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali grupu ljudi radi vršenja međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

Pružanja seksualnih usluga za novac

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje s tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eksploataciju i iskorištavanje.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:12