StoryEditor
‘pushbackovi‘

Objavljene snimke na kojima hrvatski policajci tuku ilegalne migrante palicama

Piše desk  /  07.10.2021., 07:54h
Takvih tzv. ‘pushbackova‘ koje su novinarske mreže snimile je nakon te snimke bilo još 11 , a sve su bile u blizini Korane

Za vrijeme opsežnog novinarskog istraživanja RTL-ova Potraga u lipnju je ove godine snimila tretman nad migrantima koji pokušavaju prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine.

Novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić svjedočili su ovom incidentu kod mjesta Šturlić u BiH, kada su, dok su prolazili kroz žbunje, začuli automobil kako se vozi s hrvatske strane granice.

-  Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u tijeku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu, ispričao je van Dijken.

Nakon opsežne analize, novinari su utvrdili kako odore koje su muškarci nosili nalikuju na hrvatske policijske odore: nosili su specifične jake, prošivene s dugim rukavima koje jako liče na podjakne hrvatske Interventne policije. Osim toga, imali su i iste pištolje, a sa sobom su nosili i tzv. tonfa-palice koje izdaju jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj.

- Tako im je naređeno. Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju, rekao  je anonimni izvor.

Takvih tzv. 'pushbackova' koje su novinarske mreže snimile je nakon te snimke bilo još 11, a sve su bile u blizini Korane. Neki migranti su ispričali kako su ih policajci dovezli kombijem, uzeli im stvari i tukli ih, bez obzira na to što su maloljetnici.

- Hrvatska policija nas jako loše tretira. Jednom su nam uzeli 2700 eura. Stave maske tako da ih uopće ne vidite, imaju crno drvo, razumijete. Imaju palice i govore, idite, idite", kazao je za RTL-ovu Potragu tražitelj azila Raybod Kathi u šestom mjesecu ove godine.

Dnevnik.ba

19. listopad 2021 06:40