StoryEditor
puno upitnika

Obitelj nudila 100.000 eura jamčevine za puštanje ubojice iz pritvora, ostaje misterij kako je ušao u Hrvatsku

Piše desk  /  27.08.2022., 07:02h

Uz snažno osiguranje pripadnika interventne policije s dugim cijevima, u petak oko 12 sati u zgradu suda u Zadru doveden je Duško Tanasković (28) iz Kragujevca, osumnjičen za brutalnu likvidaciju državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića (38) na Zrću.

Tanasković se na sudu nije očitovao o krivnji jer se branio šutnjom, a njegova obitelj iz Kragujevca ponudila je 100 tisuća eura kao jamstvo za njegovu slobodu, što je tužiteljstvo odbilo, piše Zadarski.hr.

Županijski državni odvjetnik Emilio Kalabrić rekao je kako je osumnjičenom ubojici sudac istrage odredio istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od bijega. "Doneseno je rješenje o provođenju istrage zbog kaznenog djela ubojstva, za što je zapriječena kazna od pet do 20 godina zatvora. Tijekom istrage bit će provedeno više radnji, od ispitivanja svjedoka do vještačenja u cilju utvrđivanja svih okolnosti kaznenog djela.

Zasad ne možemo govoriti šire informacije o tome što se događa i kakve poveznice postoje. One će biti predmet razmatranja i istraživanja, zasad o tome ne možemo govoriti. U istrazi će se ispitati od 11 do 12 svjedoka te će se provesti psihijatrijsko vještačenje. On se tijekom ispitivanja branio šutnjom i nije se očitovao o krivnji", rekao je Kalabrić.

Naveo je kako Crna Gora još službeno nije zatražila njegovo izručenje, kao i da nema informacija o tome da je za njim raspisana tjeralica.

Crna Gora ranije je za Tanaskovićem raspisala međunarodnu tjeralicu, a kako se čini, Hrvatska nema pojma kad je i kako prešao granicu i ušao u zemlju. Na graničnom prijelazu nije zabilježen njegov ulazak u državu jer bi softver zabilježio da se radi o osobi za koju je raspisana tjeralica, objavio je RTL dodajući kako to ostavlja mogućnost da je prešao granicu s ilegalnim dokumentima ili preko prelaza preko kojeg prelaze imigranti.

No iz DORH-a su potvrdili da je osumnjičeni kod sebe imao važeće isprave. Kako je onda ušao u Hrvatsku? "U spisu se nalazi sve, imamo podatke. Ali dok je istraga u tijeku, o tome ne mogu govoriti", rekao je glasnogovornik DORH-a Emilio Kalabrić.

Kako je ubojica ušao u Hrvatsku tako i dalje ostaje misterij.

I pred državnim odvjetnikom i pred sudom se osumnjičeni branio šutnjom, rekao je njegov odvjetnik Vinko Gulišija. Potvrdio je kako je sudac istrage Tanaskoviću odredio jednomjesečni istražni zatvor kako ne bi pobjegao iz Hrvatske, a pojasnio se i da se promijenila kvalifikacija kaznenog djela za koje se tereti njegovog branjenika.

"Nije više kvalifikacija teškog ubojstva, nego običnog", dodao je odvjetnik.

Policija ga je ranije državnom odvjetništvu prijavila za teško ubojstvo, za koje je propisana kazna i do 50 godina zatvora. No istraga je pokrenuta za blažu kvalifikaciju tog nedjela koja omogućuje da dobije kaznu od samo pet godina zatvora, što je minimalna kazna za "obično" ubojstvo.

"Branio se šutnjom, i to je obrana", dodao je i rekao kako osumnjičeni ostaje u istom zatvoru. "Ja ne znam da ga traži Crna Gora, nisam ni s njim razgovarao. Psihički je loše, ima tegoba psihičke prirode, zato i nije iznio obranu", dodao je. Rekao je da ga je angažirala obitelj tijekom jučerašnjeg dana.

Tanaskovićev odvjetnik sinoć je dao izjavu i za Telegraf.rs.

Samo nekoliko minuta razgovarao sam s klijentom Duškom Tanaskovićem, koji je osumnjičen za ubojstvo Gorana Vlaovića u Pagu. Klijent mi je rekao da ima dijagnozu i da prethodnih dana nije uzimao odgovarajuću terapiju. Psihički je jako loše. Nije mi govorio o detaljima ubojstva", rekao je Vinko Gulišija dodajući da je Tanasković u Hrvatskoj označen kao opasan zbog zločina za koji se sumnjiči".

Prema riječima hrvatskog odvjetnika, obranu će pripremiti tek nakon što dobije nalaz balističkog vještačenja oružja i obdukcijski nalaz ubijenog.

"Tanasković je iznio obranu onako kako smo se dogovorili. Čim završe sva vještačenja i vidim rezultate, krenut ću u pripremu obrane", kaže Gulišija.

Potvrdio je da je Tanaskovićeva obitelj ponudila jamčevinu od 100.000 eura, što je odbijeno, a osvrnuo se i na crnogorsku tjeralicu koja je protiv Tanaskovića bila raspisana zbog ubojstva u Budvi.

"Duško mi je rekao da nije znao da se za njim traga zbog ubojstva Minje Šakovića u Budvi. Na dan kada je izvršena likvidacija, on tvrdi da je bio u Kragujevcu i da je vadio dokumente", kaže odvjetnik.

Prema njegovim riječima, uskoro će posjetiti Tanaskovića u zatvoru u Zadru te da će tada s njim detaljnije razgovarati.

Ubijeni Goran Vlaović (38), kojem je 28-godišnji Duško Tanasković prišao iza leđa oko 6 ujutro na plaži Zrće, u predjelu Katarelac, i iz neposredne blizine mu pucao u potiljak, bio je prema dostupnim informacijama pripadnik zloglasnog škaljarskog mafijaškog klana.

Pretpostavlja se da se radi o nastavku dobro poznatih mafijaških obračuna između škaljarskog i kavačkog klana. Oba ta klana potječu iz Crne Gore, ali su razgranati po Balkanu, posebno po Srbiji. Još nije jasno je li Tanasković pripadnik škaljarskog klana, plaćeni ubojica ili se radi o nečem trećem.

Tanaskovića se dovodi u vezu i s likvidacijom Minje Šakovića u Budvi 17. lipnja ove godine. Šaković je bio blizak škaljarcima, a ubijen je u jednom kafiću u budvanskom Starom gradu. I to su ubojstvo, kao i ovo na Zrću, snimile nadzorne kamere, pa će se te dvije snimke uspoređivati kako bi se utvrdilo je li Tanasković povezan s oba ubojstva.

Pojavila se i teorija po kojoj bi ovo mogla biti osveta za ubojstvo vođe Delija (navijača Crvene zvezde) Marka Vesnića te ranjavanje njegovog kuma Ivana Markovića u Herceg Novom u Crnoj Gori. Vlaović je bio osuđen za to ubojstvo u svojstvu pomagača.

No prošlost ubijenog i ubojice, kao i način izvršenja ubojstva, sugeriraju da se radi o egzekuciji u mafijaškom miljeu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:20