StoryEditor
suđenje

Nekada najmoćnija žena MUP-a: Tužiteljstvo u Srbiji zatražilo pet godina zatvora za Dijanu Hrkalović

Piše desk  /  23.12.2021., 20:04h
Hrkalović se tereti i da je s bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašteno prisluškivala bh. kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih kaznenih djela.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal u optužnom prijedlogu protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović predložilo je sudu da je osudi na kaznu od pet godina zatvora zbog dva kaznena djela trgovina utjecajem.

Belivuk oslobođen optužbi za ubojstvo Miloševića

Za njene suoptuženike, bivšeg načelnika odjeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića tužitelj je tražio godinu dana zatvora, a za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića dvije godine zatvora.

Optužni prijedlog je podnesen sudu prošlog tjedna i on ne ide na potvrđivanje poput optužnice, već sud po ispitivanju formalne ispravnosti zakazuje početak suđenja. Suđenje još nije zakazano, rečeno je Tanjugu u sudu.

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima suca za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamjenika Višeg javnog tužitelja, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vrijeme okrivljenog za ubojstvo Vlastimira Miloševića 30. siječnja 2017. u Beogradu. 

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija kaznena djela kao vođa kriminalne grupe "Principi". 

Hrkalović se tereti i za prisluškivanje Darka Eleza

Hrkalović se tereti i da je s bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašteno prisluškivala bh. kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih kaznenih djela. Optužnim prijedlogom Hrkalović tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja kaznene prijave Želimira Kreštelice 1. prosinca 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mjere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, utjecali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odjeljenja, te da se spriječi da se prema njemu obave druge mjere poput tajne pratnje. Sve navode kaznenih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužiteljstvu za organizirani kriminal. Šušnjić se, također, tereti za kazneno djelo trgovina utjecajem, a Milenković za kazneno djelo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalović je uhićena u petak 15. rujna nakon zajedničkog rada Tužiteljstva i Sektora unutarnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 14:12