StoryEditor
kupovina mira

Narko-hobotnica podmitila desetke državnih službenika u Sarajevu i Banjoj Luci. Evo čime i tko joj je na čelu

Piše desk  /  05.01.2022., 21:36h
Razbijanje narko-lanca u operativnoj akciji Transporter otkriva zanimljive detalje o brojnim korumpiranim dužnosnicima u državi. Kako piše Dnevni avaz, članovi banjalučkog narko-kartela okupljeni oko uhićenog Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kupovali su svoj mir od istražnih organa i osiguravali nesmetan protok kokaina Bosnom i Hercegovinom podmićivanjem državnih dužnosnika u Sarajevu i Banjoj Luci brojnim nekretninama i automobilima.

Prema informacijama Dnevnog avaza, deseci osoba sa sarajevskim i banjalučkim adresama počašćeni su od narko-mafije kupnjom stanova na Bjelašnici, Jahorini, u Sarajevu i u Banjoj Luci, i to uglavnom u novogradnji i elitnim objektima. Osim stanova, nekolicini su novcem od kokaina kupljena i skupa osobna vozila, mahom terenci i džipovi. Narko hobotnica s glavom u Banjoj Luci je vrijednim nekretninama i automobilima navodno častila uglavnom političare, ali i visokopozicionirane policijske službenike, saznaje Dnevni avaz.

Kokainski lanac koji je razbijen i potom uhapšen u akciji „Transporter“ otkriven je nakon što je Državna BiH agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dešifrirala aplikaciju Sky preko koje su kriminalci međusobno komunicirali i dogovarali transporte kokaina iz Južne Amerike preko Europe u BiH. U sklopu akcije uglavnom su uhićeni Srbi, na čelu s bivšim savjetnikom bivšeg ministra sigurnosti. Uz rečenoga Bojana Cvijetića, uhićeni su i Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić i Dragan Kresojević, a naknadno se predao i Petar Dukić, u čijoj je banjalučkoj garaži pronađeno oko 300 kilograma skunka, hibridne sorte marihuane. Neki od pritvorenih su naknadno pristali na suradnju s istražiteljima, a dosta je tajni otkrila i istraga financijskih tijekova i računa osumnjičenih. Tragovi novca, odnosno milijunskih zarada od preprodaje droge, razotkrili su gotovinske uplate ovoga narko-lanca svojim zaštitnicima u državnome aparatu, ali i kupovinu stanova te skupocjenih automobila odabranima.

Kod Bojana Cvijetića, koji je uz posao šefa narkomafije neko vrijeme obnašao i dužnost savjetnika ministra sigurnosti BiH, pronađeni su i povjerljivi dokumenti OSA-e, Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, o narkogrupama i organiziranom kriminalu na Balkanu. Članovi ove kokainske skupine izravno su komunicirali i sa zaposlenicima OSA-e, među kojima su bili i neki od savjetnika bivšega glavnoga obavještajca u BiH i direktora agencije Osmana Mehmedagića, svojedobno smijenjenoga i uhićenoga zbog krivotvorenja diplome, javlja Dnevni avaz.

Dnevnik.ba

30. rujan 2023 10:03