StoryEditor
malo polje

Mostarac pred gubitkom krova nad glavom: "Teško mi je. Vratili smo se ovdje, a ništa nismo imali. Država mi je dala samo pasoš..."

Piše desk  /  16.02.2022., 21:55h
Kako kaže, radili su pomalo, a sve je bilo bez pomoći države.

Vedranu Adžoviću, povratniku u Malo Polje kod Mostara, prijeti gubitak doma. Dok se nada ostanku na svome ognjištu, preko njegovog imanja se planira prolazak Koridora 5C. ''Ja sam osnovao obitelj, oženio sam se. Očekujemo da nam se rodi dijete. Teško mi je. Mi smo povratnici. Vratili smo se ovdje, a ništa nismo imali'', priča kroz suze Adžović. 

Kako kaže, radili su pomalo, a sve je bilo bez pomoći države. 

''Više smo mi ovoj državi dali, nego ona nama. Meni je država dala samo pasoš i ništa više'', ispričao je povratnik u Malo Polje u izjavi. 

Vedran Adžović nije usamljen u svojoj borbi. Mostarac Semir Kljako naveo je da je izgradnja ove ceste preko poljoprivrednih zemljišta zapravo ''smrt cijelog Mostara''. 

''Ja sam ovo kupio 2004. godine, ja sam RVI, borio se za ovu državu, obranio je i sad mi hoće na silu sve uzeti. Nije meni općina dala ništa, nego sam svojim parama osobno platio ovu zemlju i napravio ovo'', rekao je Semir. 

Naglasio je da on i aktivisti nisu protiv izgradnje autoceste, ali da će zahtijevati dodatna istraživanja. 

''Ako dokažu da je autocesta najbolja opcija da ide preko plodne doline, preko dvije zaštićene rijeke, mi ćemo sa tim složiti'', izjavio je za N1. 

O ovom problemu je nedavno  govorila i predsjednica udruge''Eko dvogled'' iz Mostara Amna Popovac. Tom prilikom podsjetila je na prvostupanjske odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C. 

''Trasa ceste je spuštena s oboda Podveležja i 'premještena' tako da ide plodnom obradivom zemljom i preko povratničkih naselja'', pojasnila je. 

Smatra da sa nedavnom prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Mostaru stječe mogućnost zaustavljanja procesa izgradnje, dok se sve ne potvrdi pred sudovima BiH. Naglasila je da će aktivisti ići i do Suda u Strasbourgu ako to bude potrebno. Popovac ističe da se ljudi koji su na terenu, povratnici, suočavaju sa strašnim pritiscima, a jedan član Udruge je doživio i srčani udar, izgubivši život. 

''Razne vrste pritisaka su tu. Pitam vas koja je cijena ljudskog života i tko je to odvagao da nečiji život nije ništa vrijedan. Nema tih para kojima se ljudski životi mogu platiti'', navela je Popovac.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:30