StoryEditor
nadzorna kamera kod savanove

"Misteriozna" snimka zapravo je lažirana, montažer se naivno razotkrio

Piše desk  /  18.01.2022., 07:57h
Potraga za Matejem Perišem ušla je u 19. dan. On je u Beograd došao s prijateljima da proslavi doček 2022. godine, a provod u klubu Gotik pretvorio se u noćnu moru budući da se Matej iz "Gotika" uputio u nepoznato.

U potragu za Matejem uključene su i termovizijske kamere, sateliti i druga raspoloživa sredstva.

U medijima su se nedugo nakon Matejevog nestanka pojavile snimke s nadzornih kamera na kojima je, što je potvrdila i srbijanska policija, nestali Splićanin kako trči beogradskim ulicama u majici kratkih rukava.

Pojavila se i nova teorija koja se širi po medijima. Riječ je o dobro poznatoj snimci nadzorne kamere restorana Savanova. To je posljednja javnosti dostupna snimka Mateja.

Oko te snimke već je kružilo više teorija. Prošlog tjedna netko je zumirao dio te snimke i sugerirao da se na snimci, na dnu stepenica, vidi još netko. Policija je jasno rekla da se nitko ne dovodi u vezu s nestankom mladića.

Stranica "Nestali Matej Periš", otvorena na društvenim mrežama, navela je da se na toj snimci nalazi možda "najveći detalj koji je svima promaknuo", uz napomenu da se u devetoj sekundi  obrati pažnja na uzvik nepoznate osobe koja govori: "Sad ustani".

Mediji su poslušali stranicu i podijelili ovu vijest kao mogući novi trag, ali je poznato da snimke s nadzornih kamera uglavnom ne snimaju zvuk. Tako je i s nadzornom kamerom Savanove. Potvrdio je to za Index menadžer restorana Savanova Ljubomir Ilić.

"Naše nadzorne kamere koje su postavljene izvan lokala nemaju zvuk, odnosno ne snimaju zvuk", kratko je odgovorio Ilić. Dakle, zvučni zapis koji se čuje nije dio originalne snimke.

Na snimci se može vidjeti odraz koji nastaje kada se mobilnim telefonom snima monitor. Postoji mogućnost da je upravo o tome riječ u ovom slučaju: da je netko mobilnim telefonom snimao monitor na kojem je snimka, a da zvuk dolazi iz okoline osobe koja je mobilnim snimala monitor.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:14