StoryEditor
čelinac

Medvjed mu obrstio voćnjak pa pobijedio na sudu

Piše desk  /  18.01.2022., 14:08h
Osnovni sud u Kotor Varoši je odbio tužbu da bi Okružni sud u Banjaluci pravomoćno presudio da domaćinu bude isplaćeno oko 2.000 KM po osnovi štete koju je pretrpio.

Osim sporova iz najrazličitijih oblasti prava koje svakodnevno vode, odvjetnici se sve češće susreću i s parnicama koje se pokreću zbog nadoknade štete koju je građanima izazvao – medvjed.

Jedan takav slučaj okončan je nedavno kada je resornom ministarstvu te lokalnom lovačkom savezu pravomoćnom presudom naloženo da obeštete domaćina iz Čelinca, kojem je prije par godina razjareni mrki medvjed opustošio voćnjak.

Ustavši tog jutra, 5. kolovoza 2019, Čelinčanin Proko Knežević ostao je bez teksta kada je vidio što je ostalo nakon pohoda nezvanog i gladnog gosta. Većina stabala u koja je neštedimice ulagao, nadajući se da će mu se to vremenom isplatiti, bila je prepolovljena, dok su druga očerupana, s pokidanim granama.

U skladu sa zakonom, općina Čelinac je dobrovoljno isplatila dio štete, dok je Knežević, kako bi postigao potpuno obeštećenje, tužio Ministarstvo poljoprivrede RS i Lovački savez “Fazan” iz Čelinca. Osnovni sud u Kotor Varoši je odbio tužbu da bi Okružni sud u Banjaluci pravomoćno presudio da domaćinu bude isplaćeno oko 2.000 KM po osnovi štete koju je pretrpio.

Kako kaže odvjetnik Željko Bubić, ovo je samo jedan od slučajeva u kojima je medvjed ojadio građane.

– Događalo se da im razbuca košnice, tako da nisu imali kud nego da odustanu od pčelarstva. Slično je i kad stradaju voćnjaci, odnosno kad medvjed skrši stabla koja su bila u najboljoj snazi, tako da treba vremena i vremena da domaćin opet stane na noge. Mnogim ljudima pčelarstvo i voćarstvo je, s obzirom na to da su umirovljenici, izuzetno bitan izvor egzistencije. S druge strane, u potrazi za hranom, ove životinje ne prezaju ni od čega, pa iza njih nerijetko ostaje prava pustoš – kaže Bubić za Srpskainfo i dodaje da mu nije jasno zašto ovakvi slučajevi, kada je šteta nesporna, završavaju na sudu.

– Objašnjenje nadležnih je da ti domaćini nisu imali adekvatne mjere obrane od medvjeda. Pitam se na koji način netko može da zaštiti pčelinjak ili voćnjak od ovih zvijeri – ističe Bubić.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:33