StoryEditor
europol

Među najtraženijim europskim bjeguncima je i trojac iz Hrvatske, traže ih zbog najtežih zločina

Piše desk  /  03.12.2021., 13:24h
Neki od najtraženijih europskih kriminalaca već godinama izbjegavaju uhićenje.

Neki od njih danas možda žive sasvim obične živote, ali imaju mračnu kriminalnu prošlost koju očajnički pokušavaju sakriti.

Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) uz aktivnu podršku EUROPOL-a pokrenula je kampanju EU Most Wanted 2021 usmjerenu na pronalaženje europskih bjegunaca koji se skrivaju pred očima javnosti.

Svi bjegunci u ovoj kampanji traženi su radi počinjenja teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovine drogom i trgovanja ljudima. Molimo Vas da posjetite web stranicu EU Most Wanted gdje možete pronaći fotografije ovih bjegunaca i provjeriti prepoznajete li nekoga od njih. Ako Vam je netko od njih poznat, o tome nas možete anonimno obavijestiti putem web stranice. Pomoć koju pružite mogla bi biti ključna za uhićenje dugogodišnjih bjegunaca.

Ove godine gotovo sve države članice sudjeluju u kampanji EU Most Wanted, a na stranici su trenutno objavljene fotografije 62 bjegunca.

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i trojica iz Republike Hrvatske:

Nikolić Marko, 58-godišnji hrvatski državljanin osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja u teškom ubojstvu 2001.

image

Marko Nikolić

SCREENSHOT - Europol

Nikolić Milan, 45-godišnji hrvatski državljanin osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva 2005.

image

Milan Nikolić

SCREENSHOT - Europol

Mihajlović Josip, 25-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga radi pokušaja ubojstva 2019.

image

Josip Mihajlović

SCREENSHOT - Europol

Od pokretanja web stranice 2016. godine, godišnje kampanje EU Most Wanted doživjele su kontinuirani uspjeh. 2020. godine uhićeno je ukupno 16 bjegunaca, a 5 od tih uhićenja dogodilo se zahvaljujući kampanji. Uz dojave građana, kriminalci se i sami predaju zbog jačanja svijesti javnosti koja je rezultat kampanje. Od 2016. godine uhićeno je ukupno 110 bjegunaca, a 41 od tih uhićenja izravno je povezano s dojavama zaprimljenim putem web stanice EU Most Wanted.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:27