StoryEditor
bern

Lovac iz BiH upucao rijetkog bijelog jelena, švicarski planinar zgrožen: Rekao mi je da ima dozvolu i da smije loviti

Piše desk  /  28.10.2022., 13:00h

Bijesni planinar se suočio s lovcem koji mu je na lošem njemačkom jeziku objasnio da ima potrebnu dozvolu i da smije loviti u toj šumi.

U šumi švicarskog kantona Bern sve donedavno se mogao sresti bijeli jelen. Sada je životinju ustrijelio strani lovac. I to iz Bosne i Hercegovine.

Rijetki albino jelen živio je između Konolfingena i Wichtracha posljednjih nekoliko mjeseci te je privukao pažnju mnogih znatiželjnih planinara. Sada je snježnobijela životinja mrtva, piše Berner Zeitung, prenosi Fenix magazin.

Planinar je šetajući šumom naišao na automobil s registracijskim oznakama BiH: “Tada je pas pretrčao preko ceste, čuo se pucanj i nisam mogao vjerovati”, navodi muškarac.

Nekoliko metara dalje bijeli jelen ležao je na tlu – ustrijeljen.

Bijesni planinar se suočio s lovcem koji mu je na lošem njemačkom jeziku objasnio da ima potrebnu dozvolu i da smije loviti u toj šumi.

Prema riječima lovočuvara Fritza Düriga, kanton Bern općenito priznaje lovačku dozvolu iz Bosne i Hercegovine.

Čak i ako je albino jelen pravno jelen kao i svaki drugi, Dürig oštro osuđuje odstrjel: “Čovjeku je nedostajalo osjećaja i nije učinio nikakvu uslugu svijetu lova”, kaže Dürig. Već tijekom lovačke obuke naučite da se albino životinja ne smije ustrijeliti – “iz poštovanja prema ´hiru´ prirode”.

Lokalni lovci nemaju puno razumijevanja za to što je napravio lovac iz BiH. “Možete, ali to ne činite”, sažima svoj stav Lorenz Hess, predsjednik Bernskog lovačkog saveza.

S druge strane, staro narodno vjerovanje kaže da ubijanje bijelog jelena donosi nesreću. “Objektivno gledano, to je, naravno, više praznovjerje. Ali pokazuje da su i u pradavna vremena lovci smatrali da se bijeli jelen ne smije ubijati.”

Lorenz Hess ne može prosuditi što je čovjeka iz Bosne i Hercegovine nagnalo da ga ubije. “Možda praksa poštede albino jelena nije uobičajena u svim kulturama. Ili je možda lovac mislio da je “cool” ustrijeliti tako rijetku životinju.”

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:29