StoryEditor
nesavjesno liječenje

Liječnica iz BiH na optuženičkoj klupi zbog smrti maloljetnice

Piše FENA  /  06.09.2022., 13:07h

Nije primila pacijenticu radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti

Potvrđena je optužnica protiv Melihe Zahirović Suljić (66) iz Tuzle, a odnosi se na događaje vezane za nesavjesno liječenje i smrt petnaestogodišnje maloljetnice M.Dž. iz Gračanice u kolovozu 2020. godine u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Tuzla, priopćeno je iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Optužnicu tog tužiteljstva potvrdio je Općinski sud Tuzla zbog osnovane sumnje da je Meliha Zahirović Suljić, kao specijalist infektolog u Klinici za zarazne bolesti UKC-a, počinila teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi u vezi s kaznenim djelom nesavjesno liječenje. 

Melihu Zahirović Suljić optužnica tereti da je u priodu od 10. srpnja do 8. kolovoza 2020. godine, kao specijalist infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica s nejasnim febrilnim stanjem i da je kao takvu treba hospitalizirati isključivo u ovoj klinici. Nije primila pacijenticu radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti. 

Dakle, kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehaja (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do njih neće doći), primijenila je očito neprikladan način liječenja, pa time prouzrokovala znatno pogoršanje zdravstvenog stanja usljed čega je maloljetna pacijentica preminula. 

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužitelja i istražitelja Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanske županije te su među ostalim prikupljenim dokazima, urađena relevantna medicinska vještačenja. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:20