StoryEditor
traži ga hrvatska policija

Javio se djed koji je oteo unuku i odveo je u Srbiju: "Mjesto joj je kod mame, ne vraća se"

Piše desk  /  27.10.2022., 10:04h

U lipnju je iz dječjeg doma odveo unuku u Srbiju. Nakon što je prešao granicu s njome, nazvao je dom i rekao kako je neće vratiti natrag u Hrvatsku

Muškarac (65) je u lipnju ove godine uzeo svoju osmogodišnju unuku iz dječjeg doma na istoku Hrvatske te ju odveo u Srbiju. Za Kurir je ispričao kako ga je unuka molila da ju odvede. 

I ranije je, u nekoliko navrata, odvodio dijete, ali bi ga uvijek vratio na vrijeme. Sudskom odlukom su mu odobreni susreti jednom tjedno, ali je ovog puta imao drugačije namjere. S djetetom u automobilu uputio se na granični prijelaz Šid te je granicu prešao. 

- Moj sin je zbog posla platio susjedi da pričuva njegovu kćer nekoliko dana. To je netko prijavio i Centar za socijalnu skrb ju je oduzeo. Imali su namjeru da ju daju na usvajanje, morao sam to spriječiti - kaže. 

Naveo je kako ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i srpsko, kao i unuka. 

- Otišao sam kod unuke u posjetu i prvi put su mi, nakon godinu dana, dozvolili da je izvedem iz doma. Bila je vesela što smo izašli - rekao je i dodao kako je unuku odveo na ručak, a onda i u igraonicu. 

- Pitala me možemo li ići poslije toga kući. Pokušavao sam joj objasniti da ne možemo. Ona je toliko plakala, molila me da je ne vraćam tamo. Ja sam sebe doveo u nezavidnu situaciju - prepričava. 

- Učinio sam što sam učinio, ostavio sam u Hrvatskoj i kuću i posao samo kako bi unuka bila sretna. Dijete me tijekom svake posjete pitalo: "Deda, kada idemo kući?". Stalno sam govorio: "Drugi put". Nisam mogao više gledati to nesretno dijete, odlučio sam je odvesti kako bih zaštitio njene interese - poručio je i dodao da je javio domu da je unuka s njime nakon što je prešao granicu i da ju više neće vratiti u Hrvatsku. 

- Nazivaju me otmičarem - rekao je. 

Za njim je trenutno na snazi tjeralica te mu je rješenjem nadležnog Županijskog suda određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Hrvatski policajci odmah su zatražili pomoć kolega iz Srbije, koji su ih putem Interpola Beograd u srpnju ove godine informirali kako se dijete nalazi u Republici Srbiji na adresi majke. Ona, pak, dijete ne namjerava vratiti u Hrvatsku jer smatra da je djetetu mjesto s majkom.

- Unuka je kod majke, gdje joj je i mjesto - rekao je, dodavši kako je djevojčica rođena u Srbiji, ali je nakon razvoda sud odredio skrbništvo njegovom sinu koji se zatim zaposlio u Hrvatskoj i odveo ju. 

- Dijete se ne može vratiti, ona nije osuđenica da mora odslužiti kaznu. Ona ne želi tamo, već svojoj kući! Hrvati hoće naše državne natjerati da izvrše silu nad djetetom - rekao je.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 19:53