StoryEditor
"sve treba provjeriti"

Hrvatski kriminolog o slučaju nestalog Splićanina: "Sve je moguće, pa i da je Matej..."

Piše desk  /  12.02.2022., 23:06h
Što će s ovom informacijom hrvatska i srpska policija veliko je pitanje, dodaje Lazarević, ali ne negira da je u ovakvim slučajevima i moć autosugestije poprilično velika, s obzirom na medijsku pokrivenost istrage.

Prije par dana u javnosti se pojavila informacija da je Matej Periš navodno viđen u Münchenu što je probudilo novi tračak nade za njegovu obitelj.

Ipak, postavlja se pitanje je li ovo samo još jedna u nizu dojava “iz najbolje namjere” ili je pak i moguće ovakvo razrješenje misterija koji traje 43 dana?

– Sve je moguće, u ovom trenutku zaista sve je moguće. Pa i da je Matej živ i otet – kaže Branko Lazarević, zagrebački kriminolog i stručnjak za potrage u mirovini, nakon što su u medije procurile nove informacije o nestanku mladog Splićanina, prenosi 24sedam.

U važnost dojava vjeruje i sam kriminolog, ali, nažalost, kaže da mu je iskustvo pokazalo da su se ovakvi potezi najčešće povlačili radi malo medijske pažnje i publiciteta.

– Početkom siječnja javila mi se radnica jednog makedonskog hotela, uvjeravajući me da je vidjela Mateja. Ali informacija se pokazala neistinitom. U 20 godina, koliko sam radio u policiji, uvijek sam reagirao na dojave, pa i one vidovnjaka. Iako se pokazalo da su više puta bile lažne nego istinite, sve se mora provjeriti. Svaki policajac mora apsolutno ozbiljno shvatiti dojavu i istražiti je, da se danas - sutra ne bi uspostavilo da je nestala osoba zaista bila na toj lokaciji, a službenici nisu pročešljali teren – objašnjava kriminolog u mirovini.

Što će s ovom informacijom hrvatska i srpska policija veliko je pitanje, dodaje Lazarević, ali ne negira da je u ovakvim slučajevima i moć autosugestije poprilično velika, s obzirom na medijsku pokrivenost istrage.

– Meni svaka teorija sada zvuči kao moguća, u ovom trenutku se treba doslovno hvatati za svaku slamku. Ali teško vam je iz Zagreba govoriti o tome. Sudjelovao sam u tisućama istraga i potraga, gdje bi redovno nas deset sjedilo na kolegiju i, kako bi se reklo, pametovalo. Ali kada se slučaj riješio znalo se pokazati da nitko od nas nije predvidio da će odgovor na mnoga pitanja ležati baš na tom mjestu. Čudni su putevi nestanka i svi smo se znali čuditi kako se toga ranije nismo sjetili – prisjeća se.

Međutim, nadu ne treba gubiti nikada, sve dok se ne istraži i onaj naoko najnevažniji detalj.

– Uspio sam pronaći čovjeka čak 64 godine nakon nestanka. Ponavljam, ništa se ne možete odbacivati, a istraga treba trajati sve dok se konačno ne dođe do istine – zaključuje iskusni Lazarević.

Podsjećamo, prije par dana hrvatska manekenka rekla je da je vidjela čovjeka koji je preslikan Matej Periš u centru Münchena.

Ona sutra slijeće u Beograd gdje će otići i u policiju. Prema neslužbenim informacijama, inspektori već rade na provjeri njenih navoda, piše 24sedam.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:02