StoryEditor
akcija "kod"

Granični policajac iz Hercegovine odavao podatke i pomagao mafiji u krijumčarenju droge

Piše desk  /  26.07.2022., 12:18h

Pripadnici Granične policije (GP) BiH, u suradnji sa službenicima Uprave policije MUP-a Sarajevske županije, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Gacka i Ustikoline realizirali su operativnu akciju kodnog naziva Kod.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti izvršeni su pretresi na nekoliko lokacija koje koriste osumnjičeni, s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za kazneni postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo Organizirani kriminal iz čl. 250 KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelima Neovlašten promet opojnim drogama iz čl. 195 KZ BiH i Primanje dara i drugih oblika koristi iz čl. 217.

Navedene aktivnosti usmjerene su na dokazivanje nezakonitih aktivnosti u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici skupine za organizirani kriminal, krajem 2019. do ožujka 2021. godine, organizirano sudjelovale u međunarodnom neovlaštenom prometu većih količina opojne droge iz Crne Gore prema BiH i dalje prema državama Europske unije.

Na taj način su ostvarile značajnu financijsku korist, a u navedenim nezakonitim aktivnostima je sudjelovao i pripadnik Granične policije BiH, raspoređen u Postrojbi granične policije Trebinje, koji je lišen slobode.

Tijekom navedenih aktivnosti po ovom predmetu, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, ostvarena je značajna suradnja između agencija za provedbu zakona u BiH, kao i međunarodna suradnja i to posebno s EUROPOL-om, priopćeno je iz Ureda za informiranje GP BiH.

Pripadnik GP BiH je pod istragom Tužiteljstva BiH u predmetu organiziranog kriminala i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i zlouporabu policijske dužnosti i dostupnih informacija. Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni bio je u kontaktu s pripadnicima organizirane kriminalne skupine koju u predmetu Rašević i dr. (akcija kodnog naziva Golub), istražuje Tužiteljstvo BiH zbog organiziranog kriminala, krijumčarenja velike količine narkotika i drugih kaznenih djela.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni pripadnik Granične policije BiH, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, odavao osumnjičenima informacije te davao upute i pomagao im u ilegalnom prelasku granice Bosne i Hercegovine, čime je omogućio krijumčarenje veće količine opojnih droga, navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:31