StoryEditor
požega

DORH o smrti vojnika: Prijatelj ga nakon svađe snažno udarao po glavi i tijelu

Piše desk  /  17.04.2023., 13:53h

Državno odvjetništvo oglasilo se o smrti mladog vojnika Jakova Bočkaja.

"U Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu je 16. travnja 2023., obavljena dokazna radnja prvog ispitivanja državljanina Republike Hrvatske (2002.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti iz članka 120. Kaznenog zakona/11 u vezi s člankom 119. stavkom 1. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 20-godišnjak 15. travnja 2023. oko 2:15 sati na parkiralištu na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, nakon kraće prepirke sa državljaninom Republike Hrvatske (2001.), u cilju da mu nanese ozljede teške naravi, zadao mu više snažnih udaraca u predjelu glave i tijela uslijed kojih je zadobio ozljede teške naravi koje su dovele do ugrožavanja njegovog života te je 16. travnja 2023. preminuo u Općoj županijskoj bolnici Požega od posljedica zadobivenih ozljeda.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i odredio osumnjičenom 20-godišnjaku istražni zatvor na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08 u trajanju od mjesec dana. Državno odvjetništvo izdalo je nalog za obdukciju mrtvog tijela žrtve te će donijeti rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika", objavio je DORH.

Napadač sve priznao

Podsjetimo, sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar odredio je jučer jednomjesečni istražni zatvor za 20-godišnjeg M.K., koji je u subotu u Požegi nasmrt pretukao 21-godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske Jakova Bočkaja. 

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom. Razlog za određivanje istražnog zatvora je mogućnost štetnog utjecaja na svjedoke", rekao je nakon zatvorenog istražnog ročišta sudac Vidmar, zamjenik predsjednice Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Nakon ročišta na Županijskom sudu okrivljenikova odvjetnica po službenoj dužnosti Anita Pezer najavila je da će uložiti žalbu na određivanje istražnog zatvora. "Okrivljeni je tijekom davanja iskaza detaljno objasnio sve okolnosti slučaja i s obzirom na to u pravnom smislu smatram da nema razloga za određivanje istražnog zatvora. U roku od tri dana ćemo uložiti žalbu te ćemo detaljno istaknuti sve okolnosti zbog kojih nije bilo razloga za određivanje istražnog zatvora", izjavila je Pezer. "Priznao je počinjenje djela koje mu se stavlja na teret", rekla je odvjetnica.

Vojnik i prijatelj su prije brutalnog napada bili zajedno vani

Zamjenik načelnika požeške policije Dalibor Bauer rekao je sinoć da su se nasmrt pretučeni 21-godišnji pripadnik HV-a Jakov Bočkaj i 20-godišnji napadač poznavali i zajedno su bili u izlasku, nakon kojeg je došlo do verbalne prepirke, a zatim do fizičkog napada koji je rezultirao smrću vojnika.

"Činjenica je da su se počinitelj i žrtva poznavali i da su bili zajedno u izlasku. Zajedničkim dolaskom do vozila došlo je do verbalne prepirke te nakon toga do fizičkog napada na žrtvu", izjavio je u Dnevniku Nove TV zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske.

Podsjetimo, osumnjičeni 20-godišnjak M.K. je u subotu oko 2:15 na parkiralištu na Trgu Svetog Trojstva u Požegi nakon kraće svađe fizički napao 21-godišnjeg mladića, pripadnika Hrvatske vojske. Policijska patrola je u redovitom obilasku naišla na žrtvu na tlu i nekoliko građana oko nje na području trga u središtu Požege, rekao je Bauer.

"Tu je bio i počinitelj, ali policija u tom trenutku nije imala informaciju o tome tko je počinitelj", dodao je Bauer i time potvrdio informacije koje su se jučer pojavile, prema kojima je napadač ostao na parkiralištu te se pravio da ne zna što se dogodilo i da želi pomoći policiji. Nakon što je policija pregledala snimke nadzornih kamera, M.K. je uhićen nekoliko sati kasnije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:48