StoryEditor
slučaj koji je potresao bih

Danas izricanje presude u predmetu Dženan Memić: Slučaj koji je potresao BiH i regiju

Piše desk  /  24.11.2022., 08:29h

Suđenje u slučaju smrti Dženana Memića, točnije prikrivanja dokaza, na Sudu Bosne i Hercegovine trajalo je nešto duže od godinu, a danas će biti izrečena presuda za petero optuženih u ovom predmetu. Izricanje presude zakazano je za 9 sati.

Prvooptuženi je Zijad Mutap, zatim njegova kćerka Alisa Ramić, koja je jedini svjedok događaja no poziva se na amneziju. Među optuženima su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i recepcionar hotela "Kristal". Oni su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, a Tužiteljstvu BiH ih tereti i za protuzakonito posredovanje, sprečavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, prenosi Klix.

Tijekom prethodne godine pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi zaštićeni, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Jedan od njih otkrio je i što se događalo neposredno nakon teških ozljeda koje je Dženan zadobio 8. veljače 2016. godine u Velikoj aleji od kojih je kasnije preminuo.

"M-3 (zaštićeni svjedok) je rekao da je Kapo vozio kardiomobil, da je išla Alisa Mutap i da je vozilo presretnuto od crnog džipa. Nisu ništa rekli kolegama, Alisi je rečeno 'Ti imaš amneziju'", kazao je zaštićeni svjedok M1.

U tom periodu Alisa je bila Dženanova djevojka i jedini svjedok tragedije, međutim od samog početka ona tvrdi da je izgubila svijest zbog čega se mnogih stvari ne sjeća. Upravo ta amnezija je ono što je sumnjivo obitelji Memić, njihovom odvjetniku Ifetu Feragetu te medicinskim stručnjacima koji su angažirani u sudskim procesima.

No, to je samo jedno od niza stvari na koje obitelj ukazuje da su nelogične i da ukazuju kako je Dženan ubijen. Tijekom prethodnih skoro sedam godina koliko traje njihova agonija, pokretano je i više sudskih postupaka te su lažno optuživane pogrešne osobe za prometnu nesreću koja se nije dogodila.

Obitelj Memić godinama tvrdi da je Dženan ubijen i da su ubojstvo zataškali visokopozicionirani pojedinci. Zbog toga je i pokrenut sudski postupak čiji konačni ishod ćemo danas saznati.

Osim toga, pokrenuta je i nova istraga protiv bivše glavne tužiteljice Županije Sarajevo Dalide Burzić i bivšeg tužitelja Zužiteljstva ŽS Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužitelj u predmetu Memić u ovom tužiteljstvu. Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg šefa sarajevske policije Vahida Ćosića, Ševala Kovačevića, prometnog vještaka te više NN osoba. Protiv navedenih se vodi istraga za krivično djelo ubojstva i pomaganje počinitelju nakon kaznenog djela. Optužnica do danas nije podignuta.

Ovaj slučaj je duboko potresao i javnost u Bosni i Hercegovini pa je tako veliki broj građana uvijek pružao podršku obitelji na brojnim prosvjedima koje su organizirali u Sarajevu, ali i drugim dijelovima BiH. Veliko zanimanje građana postojalo je i za samo suđenje koje danas završava zbog čega će izricanje presude biti prenošeno uživo na YouTubeu Suda BiH.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 14:14