StoryEditor
rezultati obdukcije

Bivši inspektor policije: Speed objašnjava neobično ponašanje Mateja Periša

Piše desk  /  21.06.2022., 22:49h

Lambe Đorelijevski, bivši inspektor Odela za droge beogradske policije, objašnjava da je djelovanje amfetamina uzrok dezorijentiranog ponašanja Splićanina Mateja Periša u noći kada je nestao, 30. prosinca prošle godine.

Na snimcima kamera za video-nadzor koji su se pojavili tijekom potrage za pokojnim Matejem Perišem, vidjelo se kako on, samo u majici sa kratkim rukavima, trči beogradskim ulicama, ali i trenutak kada silazi niz stepenice koje vode do Save.

Njegovo tijelo je pronađeno nekoliko mjeseci kasnije, 18. svibnja u Dunavu, kod Ade Huje. Danas su objavljeni i rezultati obdukcije koji su pokazali da je Matej u tijelu imao amfetamin, ili kako se na ulici zove „speed“, kao i alkohol. U kosi su mu pronađeni tragovi kokaina koji je ranije konzumirao.

Iako je bilo raznih teorija, da je nesreći mladić od nekoga bježao, do toga da je trčao da se sastane s nekim, sve te tvrdnje su razbili rezultati obdukcije. Po riječima Lambea Đoreljievskog, velika koncentracija amfetamina u organizmu sve objašnjava.

“On je uzeo previše speeda i to je promijenilo njegovo ponašanje. To što je i pio, to je samo usporilo djelovanje narkotika, ali se po snimcima vidi da je on dezorijentiran i da ne vlada u potpunosti sobom. To objašnjava i njegov silazak do rijeke, čega, moguće, nije bio ni svjestan”, objašnjava umirovljeni inspektor Odjela za droge beogradske policije.

Po njegovim riječima ako je u pitanju velika količina amfetamina pitanje je da li bi nesretni turista ostao živ čak i da nije ušao u Savu, koja je te prosinačke noći bila hladna i nabujala, a nosila je i masu otpadaka, granja i panjeva.

“Ubrzava se puls, moguće je da bi mu srce toliko ubrzano kucalo da bi u jednom trenutku stalo. Taj tragičan događaj samo pokazuje koliko droga može biti smrtonosna, a to što je bio sportaš, nije moglo da mu pomogne, naprotiv”, objašnjava ovaj iskusni policajac.

To možda objašnjava i čudno ponašanje Matejevih drugova, koji su vjerojatno također koristili narkotike, ali su pokušali to sakriti.

Tragedija mladića koji je došao u Srbiju da s društvom proslavi Novu godinu, a nastradao je, ukazuje na problem korištenja droga, naročito po ugostiteljskim objektima i po tamošnjim splavovima, i nemoć državnih organa da se izbore s tim problemom i makar ga stave pod kontrolu, piše Nova.rs.

Dok je Matej Periš trčao beogradskim ulicama, nije naišao ni na jednog policajca, komunalnog policajca ili bilo kakvog drugog predstavnika zakona ili države u vrijeme novogodišnjih praznika, kada su tisuće mladih riješile da se “ludo provedu” poslije pauze zbog pandemije korone.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 00:44