StoryEditor
krvnik s ovčare

Beogradski sud pustio iz zatvora ratnog zločinca iz Vukovara osuđenog za okrutni masakr nad 193 hrvatska civila, obrazloženje je nevjerojatno

Piše desk  /  16.02.2022., 07:53h
Nakon odluke Apelacijskog suda u Beogradu da nakon dvije trećine odslužene kazne na slobodu pusti ratnog zločinca Miroljuba Vujovića, osuđenog za okrutni masakr nad 193 hrvatska ratna i civilna zarobljenika, koji su odvedeni iz bolnice u Vukovaru pa potom likvidirani na Ovčari, Vujović je izašao na slobodu, piše Dnevno.hr.

Naime, Vujović je bio zapovjednik srpske Teritorijalne obrane, a nakon suđenja koje je trajalo dulje od deset godina, zajedno s još šestoricom podređenih Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kažnjen je maksimalnom kaznom zatvora od 20 godina.

Međutim, Apelacijski sud je svoju sramotnu odluku obrazložio riječima da "optuženi do isteka kazne neće počiniti isto kazneno djelo".

Udruga "Žene u crnom" odmah je reagirala na ovu odluku, a koordinatorica udruge Staša Zajović Srbiju je nazvala "sigurnom kućom za ratne zločince".

"Ovo je samo još jedno događanje u kontinuitetu od dolaska Aleksandra Vučića i njegove klike na vlast. Oni ne samo da su u skladu sa zločinačkom ideologijom, već su i aktivni sudionici tih događanja. Stvar je u tome da je ovdašnji pravosudni sustav u jednoj strašnoj regresivnoj fazi, što i ne čudi, jer je na čelu Specijalnog suda za ratne zločine žena koja je kadar njegova SNS-a, kao i tužiteljice. Zato je ovo nagrada zločincima, a još jedna trauma i nepravda za žrtve i njihove obitelji", rekla je Zajović za Slobodnu Dalmaciju.

Na samom početku suđenja, sud je optužio generala Aleksandra Vasiljevića, tada načelnika Uprave za sigurnost JNA, tvrdeći da on zna tko je izvršio masakr na Ovčari, ali da to neće reći kako bi prikrio vlastito sudjelovanje u zločinu.

No, Vujović je pušten na slobodu, iako nikada nije pokazao ni trunku kajanja za svoje zločine, čak ni kako bi za sebe ishodio nešto povoljniju kaznu.

"Ali što vam u krajnjem slučaju i znače ta njihova pokajanja, isprike žrtvama. Ako do njih i dođe, to vam je iz čisto pragmatičnih razloga. Najbolje vam to potvrđuje slučaj Biljane Plavšić", rekla je Zajović.

Međutim, Zajović kaže i kako ju je najviše od svega pogodilo obrazloženje Apelacijskog suda u Beogradu za uvjetno puštanje na slobodu vukovarskog zločinca:

“Ono je u najmanju ruku uvredljivo. Naravno da više neće biti u prilici sudjelovati u oružanoj agresiji na Vukovar, osim ako Srbija ponovno ne misli ići u osvajačke pohode. Valjda su prošla ta vremena kada se tenkove za Vukovar u Beogradu ispraćalo cvijećem, kao i one koji su išli ubijati, pljačkati, silovati… Ako ništa drugo, vanjskopolitičke okolnosti to više ne dopuštaju. Ali zato su umjesto žrtava zločinci u fokusu, pa je general Veselin Šljivančanin član Glavnog odbora Vučićeve stranke ili su silovatelji poput onog Arkanova “cijenjeni dramski umjetnici”. Ili “uglednik” Palma Marković, koji je po sistemu feuda organizirao punktove za silovanja u ratu, a sve mu blagoslovili patrijarh, Vučić…”, navodi Staša Zajović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 09:28