StoryEditor
detalji tragedije

"Autobus smrti" najmanje 135 puta nelegalno prešao granicu, poznato i kako

Piše desk  /  27.11.2021., 13:14h
Tvrtki Besa trans zbog zloupotreba je oduzeta licenca za prijevoz putnika u međunarodnom prometu, kao i licenca za prijevoz putnika u unutarnjem prometu koja je istekla u listopadu.

Vlasti Sjeverne Makedonije priopćile su da je autobus koji je izgorio u Bugarskoj za prelazak granice nezakonito koristio licencu za drugi autobus.

Makedonski ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da je autobus tvrtke Besa trans, u kojem je poginulo 45 osoba, 135 puta nelegalno izašao iz zemlje prema evidenciji granične policije, 22 puta u prošloj, a 113 puta u ovoj godini.

"Autobus, koji je u utorak rano ujutru izgorio na autocesti blizu Sofije, nije ni bio prijavljen u bazu podataka Ministarstva za transport i veze Sjeverne Makedonije i zbog toga nije posjedovao izvod iz licence za prijevoz putnika", rekao je resorni ministar Blagoj Bočvarski, prenosi B92.

"Izvod licence koji se pojavljuje u elektronskom sustavu Carinske uprave koji je koristio izgorjeli autobus pri izlasku iz zemlje je izvod licence za drugo vozilo, s drugim registarskim oznakama istog prijevoznika", rekao je Bočvarski novinarima.

Kazao je da je tvrtki Besa trans zbog zloupotreba oduzeta licenca za prijevoz putnika u međunarodnom prometu, kao i licenca za prijevoz putnika u unutarnjem prometu koja je istekla u listopadu.

Ministar policije Spasovski kazao je da je taj autobus prvi put registriran u Skoplju 15. listopada 2020. godine, da je proizveden 2007. i da je bio ispravan na posljednjem tehničkom pregledu, početkom listopada.

Spasovski je rekao da su makedonski policajci na mjestu nesreće u Bugarskoj saznali da je autobus, na povratku iz Turske u Sjevernu Makedoniju, prvo udario u bankinu i elastičnu ogradu koja odvaja odmorište od autoceste, da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i da se pri udaru zapalio vanjski dio vozila.

"Autobus je zatim udario u središnju ogradu autoceste(na lijevoj strani kolovoznog traka), i tada se potpuno zapalio. U vozilu su bila 52 putnika, u požaru je stradalo 45, a sedam se uspjelo spasiti i oni su u bolnici Pirogov u Sofiji", kazao je Spasovski.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je sedmero ozlijeđenih u stabilnom zdravstvenom stanju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:30