StoryEditor
teksas

24 godine čeka smrtnu kaznu, DNA bi ga mogla osloboditi: "Osudili su me jer sam crn, ubojica je policajac"

Piše desk  /  10.05.2022., 08:12h
Remen kojim je Stacey ubijena nije testiran, a njezin tadašnji zaručnik, policajac Jimmy Fennell, za kojeg osuđeni Reed smatra da je ubojica, je desetak godina kasnije osuđen zbog otmice i silovanja...

Kad je tad 19-godišnja Stacey Stites nestala u Teksasu 1996. godine, odmah je lansirana velika potraga. Nažalost, tijelo nesretne djevojke uskoro je pronađeno i javnost je zahtijevala od policije da što prije nađe ubojicu. Dodatnom analizom utvrđeno je da je djevojka i silovana prije smrti, što je izazvalo još veći bijes javnosti...

Mlada djevojka, voljena u društvu, zaručena i tri tjedna pred udaju za lokalnog policajca... Pred njom je bio cijeli život.

Policija je uskoro imala sumnjivca - 29-godišnjeg Rodneyja Reeda, lokalnog muškarca kojeg je jedna djevojka prije nekoliko mjeseci optužila da ju je pokušao seksualno napastovati. Kad su ga priveli, on je poricao da poznaje ubijenu Stacey, ali analiza je otkrila kako njemu pripadaju tragovi sperme pronađeni u djevojci. Tad je, ovisi koga pitate, 'promijenio ploču', ili rekao istinu.

image

Osuđeni muškarac

FACEBOOK -

- Bili smo u tajnoj vezi neko vrijeme. Nisam htio priznati da sam ja, tamnoputi tip, imao aferu s ubijenom bijelom djevojkom čiji je dečko policajac. Živimo na jugu gdje je rasizam još itekako živ. Znate kako bi to završilo? Imali smo seksualni odnos uz pristanak dan prije ubojstva, zato su na njoj moji tragovi- rekao je policajcima Reed.

Na suđenju 1998. godine je proglašen krivim i osuđen na smrt. Od prvog dana sumnja kako iza ubojstva stoji njezin zaručnik Jimmy Fennell koji je doznao za njihovu aferu. Kasnije je taj bivši policajac osuđen zbog otmice i seksualnog napastovanja žene koju je priveo dok je bio na dužnosti... Kako nitko nije mogao potvrditi njegovu priču da je imao aferu s ubijenom, a njezina majka je izjavila da joj je kći bila sretna u vezi s policajcem, porota mu nije povjerovala. Policija nikad nije pretražila stan kojeg je Stacey djelila s Fennellom, a policajac je automobil kojeg je vozila u noći ubojstva prodao isti dan kad mu ga je policija vratila. Nije prošao ni poligrafsko testiranje...

Remen kojim je nesretna djevojka ugušena nikad nije poslan na DNA analizu, nije bilo svjedoka zločina. Jedino što je povezivalo Reeda s ubojstvom su bili tragovi njegove sperme. Poroti je trebalo samo šest sati da utvrdi njegovu krivicu.Tužiteljstvo je kao svjedoke pozvalo još dvije djevojke koje su tvrdile da ih je Reed napastovao.

- U poroti je bilo 12 bijelaca. Mislim da suđenje nije bilo pošteno. Pa nisu testirali predmet kojim je počinjeno ubojstvo - rekao je Reed poslije.

image

Mogući počinitelj

FACEBOOK -

Zadnjih 20-ak godina on tvrdi da je nevin i poziva na testiranje remena, nekoliko puta mu je odgođeno pogubljenje, podršku su mu pružili brojni poznati poput Oprah, Beyonce, Rihanne, Kim Kardashian... A sad, sedam godina nakon svojeg prvog datuma egzekucije i nakon više od dva desetljeća u redu za smrtnu kaznu, mogao bi biti oslobođen, piše Newsweek.

- Ako su dokazi, u ovom slučaju taj remen, pravilno pohranjeni, sa svim napretkom u DNA analizi zadnjih 20-ak godina, sigurno se mogu pronaći tragovi na njemu - kaže profesor prava Russell Covey, koji vjeruje kako bi Reed mogao biti nevin.

- Ne postoji 'moćniji' dokaz od onog DNA. Te stvari ne lažu. Policija je rekla kako je ugušena vlastitim remenom, koji gotovo sigurno sadrži DNA tragove ubojice, ali svejedno je odlučeno da se taj materijal ne testira? - pita se pravnik Covey.

Tužiteljstvo koje je osudilo Reeda protivi se tom zahtjevu i tvrdi kako je taj remen vjerojatno u međuvremenu 'kontaminiran', a o zahtjevu osuđenika na smrt da se remen ipak testira odlučit će uskoro američki vrhovni sud, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:53