StoryEditor

Žrtva zloglasne mormonske sekte u SAD-u opisala potresne detalje zlostavljanja

Piše D  /  21.02.2018., 06:02h

Elissa Wall (31) pobjegla je iz mormonskog kulta u SAD-u i u novom dokumentarnom filmu o njegovom zloglasnom vođi, Warrenu Jeffsu, iznijela stravične detalje života pod njegovom kontrolom.

"Obrazovani smo, odgojeni i izdresirani da budemo proizvodi crkve i religije"

Warren Jeffs upravljao je izoliranom sektom, fundamentalističkom crkvom Isusa Krista svetaca posljednjih dana u Utahu. Kontrolirao je skoro svaki aspekt života svojih 15 000 sljedbenika. Imao je 78 žena i više od 50 djece. Osuđen je na doživotan zatvor u 2011. zbog seksualnog zlostavljana 12-godišnje i 15-godišnje djevojčice, a vjeruje se kako i dalje upravlja crkvom iz zatvora.

Wall je rođena u sekti i opisala je kako su pripadnici vodili "vrlo tajnovite živote": "Nismo komunicirali s vanjskim svijetom. Nismo išli u škole. Obrazovani smo, odgojeni i izdresirani da budemo proizvodi crkve i religije".

"Bila sam vlasništvo svog rođaka"

U 2001. Jeffs ju je prisilio na udaju za njenog 19-godišnjeg rođaka Allena Steeda: "Mislim da se tu radilo o pokornosti", ispričala je Wall za Fox News. "Tada sam mogla postati zaista velik problem za zajednicu i za Warrena. Bila sam malo glasnija od prosječne djevojčice. Zaista mislim da me prisilom na udaju htio obuzdati... Bila sam samo još jedan pijun nad kojim je želio imati kontrolu".

Wall je također ispričala kako ju je Steed prisiljavao na seks, zbog čega je doživjela nekoliko spontanih pobačaja: "Bila sam vlasništvo svog rođaka. Uskoro me počeo seksualno zlostavljati i prisiljavati na ulogu supruge koja mu je uvijek dostupna i mora mu roditi djecu".

"Kada sam se i tome usprotivila, počelo je fizičko nasilje. Moj rođak je bio isfrustriran jer su ga osuđivali da nije dobar muškarac jer njegova supruga nije dovoljno pokorna".

Jedna Jeffsova žena imala je 12 godina

Wall je rekla kako se nekoliko puta žalila Jeffsu, kojeg su zvali "ujakom", na zlostavljanje, ali on ju je ignorirao: "Opisala bih te incidente detaljno, u nadi da će uvažiti moje osjećaje. Međutim, svaki put bi mi samo rekao da nisam dovoljno pokorna, podsjećao me na ono što me crkva naučila, da sam vlasništvo tog muškarca i da mi može činiti što god želi".

Wall je pobjegla iz sekte u 2005. godini i obavijestila policiju o svemu. Otkrila je nove detalje u dokumentarnom filmu Warren Jeffs: Prorok zla.

Svijet je saznao za stravičan slučaj Jeffsa i njegove sekte kada je pobjegao zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnica. Policija je otkrila dokaze da je jedna od njegovih žena imala samo 12 godina. Uhićen je u kolovozu 2006. godine u blizini Las Vegasa.

Steed je kasnije optužen za silovanje Wall, ali proveo je samo 30 dana u zatvoru jer je sklopio nagodbu u kojoj je priznao sklapanje ilegalnog braka. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:36