StoryEditor

Žestoki sukobi aktivista i specijalaca u raznim dijelovima Hong Konga

Piše D  /  13.10.2019., 05:10h

Prodemokratski orijentirani hongkonški aktivisti sukobili su se u nedjelju s pripadnicima specijalnih snaga u kaotičnim neredima koji su izbili u raznim dijelovima grada, dok je policija u punoj opremi gonila prosvjednike kroz mnoštvo zaprepaštenih prolaznika.

Oko podneva je u trgovačkom centru započelo nekoliko mirnih okupljanja. Nekoliko stotina ljudi skandiralo je "Sloboda Hong Kongu", no kasnije poslijepodne su najzagriženiji aktivisti odjeveni u crno počeli uništavati trgovine i metro postaje te su na gradskim cestama postavili prepreke.

Policija, koja tvrdi da je koristila "minimalnu silu", na njih je bacila suzavac da bi ih rastjerala, a više desetaka je privela. Na tv-snimkama vide se užasnuti kupci kako se sklanjaju, a neki među njima su ozlijeđeni.

No mnogi među njima su bodrili i pružali potporu mladim prosvjednicima, prenosi Hina.

Hongkonška policija, koja je svojedobno slovila kao "najbolja u Aziji", optužena je za korištenje pretjerane sile u obračunu s prosvjednicima te je izgubila povjerenje i poštovanje brojnih stanovnika Hong Konga.

"Hong Kong je nekoć bio prosperitetan grad, a sada je postao policijska država. Hong Kong je moj dom i trebali bismo ga zaštititi te pružiti otpor", smatra 70-godišnjak koji se predstavio prezimenom Hui.

Sudjelovao je u prosvjedima zajedno s grupom 70-godišnjaka na Nathan Roadu. On je zajedno sa starijim prosvjednicima poticao mlađe da blokiraju ceste te ih je upozoravao na dolazak policije.

Protuvladine prosvjede izazvao je u lipnju prijedlog zakona o izručivanju Kini, koji je u međuvremenu povučen, i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.

Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolira Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. po formuli "jedna zemlja, dva sustava" koja jamči slobode koje nemaju građani matične Kine.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:28