StoryEditor
rat oko "istine"

Željka Cvijanović će se obratiti na izvanrednom zasjedanju Vijeća sigurnosti

Piše desk  /  30.04.2024., 20:12h

Na zahtjev Rusije, večeras izvanredno zasjeda Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Tema - situacija u BiH. Video-linkom obratit će se srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

U pismu članicama Vijeća sigurnosti, Cvijanovićeva je upozorila na grubo kršenje daytonskog Ustava, prenosi RTRS

Navodi da u BiH umjesto zakona vlada autoritet sile i povlađivanje samo jednom od tri naroda, što vodi ka daljim podjelama i neposredno ugrožava postojanje BiH.

Da je BiH na ivici oružanog sukoba, upozorili su predstavnici Rusije pri UN. Šibicu u rukama, ističu, drži Zlatko Lagumdžija koji je bez suglasnosti pokrenuo priču o Rezoluciji o Srebrenici.

U pismu Ujedinjenim nacijama, Željka Cvijanović, upozorila je na zloupotrebe vanjske politike. Posebno u vezi s pitanjima koja će biti razmatrana od ključnih tijela UN u narednom periodu. To uključuje i nacrt rezolucije o Srebrenici, o kojem se tročlano Predsjedništvo BiH nikada nije izjasnilo.

- Nije donesen nikakav službeni stav, niti je donesena bilo kakva formalna odluka o ovom pitanju. U osnovi, usprkos tome što Njemačka i Ruanda nominalno sponzoriraju rezoluciju, uz podršku nekoliko zemalja, d‌jelovanje stalnog predstavništva BiH pri UN-u u izradi rezolucije, predstavljanju njenog sadržaja i lobiranju za njeno usvajanje predstavlja nezakonit čin, odražavajući volju samo jedne etničke grupe unutar BiH - navedeno je u pismu Cvijanovićeve.

Kada je riječ o stranom intervencionizmu, Cvijanović je upozorila i na djelovanje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH i Christiana Schmidta, čije su obraćanje zatražile SAD. Ruska misija se protivi Schmidtovom obraćanju jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti kao visoki predstavnik i zbog toga se može obratiti samo u osobnom svojstvu.

Zamjenik ruskog veleposlanika u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski smatra da je BiH na "ivici oružanog sukoba" zbog postupaka predstavnika Zapada kojima se krši Daytonski mirovni sporazum i njihove težnje da se potkopaju pozicije Srba.

- Šibicu u ruci drži sadašnji veleposlanik BiH pri UN (Bošnjak) koji je bez neophodne suglasnosti unutar zemlje pokrenuo izuzetno štetan i provokacijski nacrt rezolucije Glavne skupštine UN a u vezi s događajima u Srebrenici 1995. godine. Uz to, zemljom, izgleda, rukovodi nelegitimni ‘visoki predstavnik Nijemac Christian Schmidt kojeg gura Zapad - smatra Poljanski.

To su činjenice i istina koje će večeras u 22 sata čuti i oni koji ne žele da čuju i koji ruše daytonsku BiH, ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik. "Republika Srpska vodi politiku mira, politiku bez sukoba, politiku poštovanja slova, a ne duha Daytona", zaključio je Dodik.

- Možemo biti veoma ponosni na diplomatsku aktivnost i borbu da se spriječi donošenje sramnog akta kao što je rezolucija o Srebrenici koja Srbe predstavlja kao ‘zločinački i genocidan narod‘, a Republiku Srpsku ‘genocidnom tvorevinom‘. Srbi su vjekovima bili na strani istine i pravde, patriotizma i antifašizma, a već desetljećima pokušavaju da nam stave etiketu zločinaca. To nikada nećemo dozvoliti - poručio je Dodik.

Cvijanović će na sjednici Vijeća sigurnosti braniti Ustav Srpske i Ustav BiH i Dejtonski sporazum na uvjerljiv, argumentiran i ustavan način, ističe savjetnik srpskog člana Predsjedništva Saša Aulić. Rezolucija o Srebrenici, kaže, kap je koja je prelila čašu.

- Slušamo od različitih bošnjačkih predstavnika kako ova rezolucija nije usmjerena protiv srpskog naroda i ne nameće kolektivnu krivnju. Ako je zaista tako zašto pri njenoj izradi i predlaganju niste konzultirali predstavnike srpskog naroda u zajedničkim institucijama. Zašto niste konzultirali gospođu Cvijanović koja sjedi u instituciji koja je zadužena za vanjsku politiku - istakao je Aulić.

Rezolucija o Srebrenici otvaranje je Pandorine kutije, ponovio je i danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog ove njegove jučerašnje izjave, regionalni mediji, kaže, organizirali su tvornice laži protiv Srbije.

- Danas ste mogli da vidite u regionalnim medijima, od Majke Srebrenice, do svih ostalih koji kažu da je Pandorina kutija u stvari rat protiv naših komisija, dalje naoružavanje, iako je bilo potpuno jasno da to veze jedno s drugim nema. REZ Bez obzira na te tvornice laži pobedit će Srbija - poručio je Vučić.

Vučić ističe da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nedvosmisleno govorio o potrebi očuvanja mira i o tome što će Srbija sve da radi da mir bude sačuvan.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 08:56