StoryEditor

Žele destabilizirati SIP BiH i stvoriti izvanredno stanje

Piše D  /  21.04.2018., 01:04h

Na upit kako komentira to što bošnjačke stranke umjesto provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” traže reduciranje ovlasti Doma naroda na razinu koju ima Vijeće naroda RS-a, Martinović je kazao:

– Rekao BiH da su maske napokon pale i jasno je da njima nije cilj BiH kao država ravnopravnih naroda i građana.

Ustavni sud jasno je rekao što treba promijeniti u Izbornom zakonu, a ovo traženje smanjenja ovlasti Doma naroda komplicira cijelu situaciju - kazao je Martinović.

On je naglasio kako bošnjačke stranke ne mogu ostvariti svoj naum da od FBiH naprave repliku RS-a odnosno pretvore je u bošnjački entitet, jer je za to potrebno osigurati ne samo dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu već i dvotrećinsku većinu u Domu naroda, koja uključuje i natpolovičnu većinu u svakom nacionalnom klubu.

- I ne samo to, osim promjene Ustava FBiH, potrebno je mijenjati i Ustav BiH. To samo po sebi dovoljno govori da nema ni teorijske ni praktične mogućnosti da bošnjačke stranke ostvare svoju ideju.

S druge strane, njihov prijedlog o reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH znači derogiranje ne samo Ustava već i Washingtonskog i Daytonskog sporazuma i koncepta FBiH, koja je federacija naroda - kazao je Martinović.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 06:34