StoryEditor

ZBOG MEKTIĆEVOG HUŠKANJA Tegeltija zatražio osiguranje tijekom boravka u Sarajevu

Piše D  /  25.05.2019., 02:05h

Tegeltija je, kako navodi u priopćenju za javnost, to uradio "nakon najnovijih istupa ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kojim poziva na političke prosvjede ispred zgrade VSTV-a BiH, u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTV-u, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je takođe uputio ministar sigurnosti BiH“.

Predsjednik VSTV-a BiH smatra kako je, u kontekstu svih aktualnih događanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova osobna sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH – navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako ovakvi pozivi koji dolaze od ministra sigurnosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor sigurnosti, "predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTV-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH“.

Predsjednik VSTV-a BiH poziva Tužiteljstvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u kontekstu odredaba Krivičnog zakona BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH također ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nositelje pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organiziranje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

- Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske prosvjede, jer su svi prosvjedi kojih je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na navedeno, sve eventualne prosvjede koji bi se mogli dogoditi nakon njegovog poziva, smatrat ću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje osobne sigurnosti od strane ministra koji bi o mojoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih drugih građana, morao da se brine – navodi se u priopćenju Milana Tegeltije povodom istupa ministra Mektića u kojima poziva na prosvjede ispred sjedišta VSTV-a BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:45