StoryEditor

Zašto Boko Haram koristi žene kao bombaše samoubojice?

Piše Ana Krezo  /  23.10.2017., 02:10h

Boko Haram je iskoristio više ženskih bombaša samoubojica nego bilo koja druga teroristička skupina u povijesti. Od 434 bombardera 244 identificiranih su bile žene . Moglo ih je biti i više. Prema studiji koju su proveli Jason Warner i Hilary Matfess iz Centra za borbu protiv terorizma u West Pointu, američkom vojnom učilištu, Tamilski Tigrovi, prethodni nositelji grozne titule, koristili su  44 žene za te „poslove“ tijekom desetljeća.  Boko Haram, čija je pobuna ubila više od 30.000 ljudi u sjeveroistočnoj Nigeriji i susjednim zemljama od 2011. godine i raselila 2.1 milijuna ljudi, također je prva skupina koja je koristila većinu ženskih bombaša, piše Economist.

Nigerijska vlada voli reći da je Boko Haram "tehnički poražen". Prošle je godine podijeljen u dvije frakcije, nakon što je islamska država (IS) izjavila odanost umjerenijem vođi, Abu Musab al-Barnawi, a ne Abubakar Shekau. Takve taktike uključuju upotrebu  bombaša samoubojica kako bi razrušili džamije i trgovine, neizbježno ubivši kolege muslimane. (Neki analitičari osporavaju ideju frakcija, tvrdeći da je Boko Haram uvijek bio sastavljen od različitih stanica.) Skupina je daleko od poraza, iako je dva puta istjerana iz grada otkako je Muhammadu Bujari, bivši vojni diktator, vratio svoju poziciju predsjednika 2015. godine. U srpnju podružnica povezana sa IS ubila je 69 članova tima za istraživanje nafte. Doista, bombaši samoubojice ove skupine bili su osobito smrtonosni ove godine, nakon relativne smjene u 2016. godini. Tijekom perioda od sedam tjedana od 1 lipnja ubili su barem 170 ljudi, prema Reutersu. Džihadisti također šalju sve više djece u smrt: UN je ove godine izbrojio 83 djece koju su koristili kao ljudske bombe, četiri puta više od 2016.. Dvije trećine njih su bile djevojčice.

Međutim, bombaši samoubojice koje šalje Boko Haram su manje smrtonosni nego oni iz drugih skupina, kažu g. Warner i gđa. Matfess. To je djelomično zato što petina njih detonira svoje eksplozive kada se suoče s vojnicima, ubijajući i sebe. Ali skupina još uvijek šalje napadače u Maidagurui, grad gdje je započela pobuna, da napadnu/usmjere sveučilišta, trgovine i kampove za raseljenike. Nije slučajnost da je njihova uporaba žena bombaša narasla naglo nakon otmice 276 "Chibok cura" iz njihove škole u travnju 2014. Boko Haram je shvatio propagandnu vrijednost žena: uporaba navodnih nevinih kao smrtonosno oružje ima snažan šok faktor. One izazivaju manje sumnje (barem jesu dok ta taktika još nije bila rasprostranjena) i ne mogu više sakrivati bombe ispod svojih voluminoznih hijaba. Slanjem žena da se raznesu, Boko Haram štedi muške borce za više konvencionalne napade gerilskog stila.

Neke žene su samovoljno, ako nisu ispranih mozgova, džihadisti. Za mnoge, međutim, se vjeruje da su prisiljene nositi bombe. Jedna je to napravila s djetetom na leđima. Neki to mogu vidjeti  kao izlaz iz nasilnog života žena Boko Harama, gdje su mnoge silovane od strane njihovih "muževa". One koje se predaju prije nego detoniraju bombe se najčešće suoče s doživotnom stigmom, jer obitelji i zajednica ih odbijaju primiti natrag u svoj život. Ubile žene nekoga ili ne, Boko Haram sije strah  i podjelu, baš onako kako namjerava.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:23