StoryEditor

Zarobio ženu, mlatio je, čupao za kosu pa si pozvao ljubavnicu, sud ga ‘kaznio‘ uvjetnom kaznom

Piše D  /  08.11.2017., 02:11h

No, krenimo redom. Kako javlja Podravski, obiteljski užas odvijao se početkom svibnja u okolici Koprivnice. Nesretna žena odlučila je prekinuti loš brak te je došla u kuću s kutijama kako bi potrpala svoje stvari i pobjegla od muža. On to nije lako primio. Najprije ju je počeo vrijeđati govoreći joj da je kurva, a onda ga je bijes posve obuzeo, te je ženu uhvatio a kosu i odario šakom u glavu. Od siline udarca žena je pala na tlo gdje ju je muž nastavio gaziti i vrijeđati, a kada je htjela uzeti mobitel da pozove pomoć, razbio ga je. Sve je to čula snaha koja je pozvala policiju. Do njihovog dolaska nasilni je muž uspio čak i nazvati svoju ljubavnicu te ju pozvati da prespava kod njega. Cijela drama trajala je oko sat i pol, a zbog pretrpljene traume odlazila je i kod psihijatra. 

Aktivistica i poznata zagovornica ženskih prava Sanja Sarnavka, koja je velik dio života posvetila istraživanju obiteljskog nasilja, za 100posto kaže kako ju koprivnički slučaj nimalo ne čudi, jer sudovi često tako "kažnjavaju" obiteljske nasilnike. 

Žena 17 puta istog dana zvala policiju

"Imamo čak i slučaj gdje je jedan nasilnik čak tri puta uvjetno osuđen zbog nasilja nad partnericom, što je potpuno protuzakonito. Sudovi na taj način žrtvama šalju poruku da ih nitko ne može i ne želi zaštititi, a u dobrom dijelu društva i dalje prevladava stav kako je obiteljsko nasilje privatna stvar pojedinca", kaže Sarnavka dodajući kako je sudska praska tek dio problema nedovoljne zaštite žena od obiteljskih nasilnika. Tako otkriva kako problemi za zlostavljanje žene postoje na svim razinama. 

Dragan Matic/CROPIX

Dragan Matic/CROPIX

"Obiteljski liječnici u 90 posto slučajeva mogu prepoznati da neke ozljede nisu nastale od ‘pada niz stepenice‘, ali iako su dužni, ne prijavljuju takve slučajeve. Policajci kada dođu na očevid često ustanove da žena nije mirno ležala na podu i dopuštala da ju se gazi, nego se branila, pa oboje potrpaju u maricu jer je tako najjednostavnije. U nekim velikim policijskim postajama postoje samo dvije osobe koje se bave obiteljskim nasiljem, pa se tako dogodilo da je jedna žena 17 puta zvala policiju da joj pomogne, no nisu imali koga poslati", nabraja Sarnavka rak-rane sustava. 

Ističe kako se obiteljsko nasilje prešutno tolerira na sve strane, podsjećajući na slučaj HDZ-ovog župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića koji je, unatoč tome što je priveden zbog obiteljskog nasilja, nastavio obnašati političku funkciju. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:38