StoryEditor

Zajednička vježba crnogorskih i hrvatskih službi spašavanja

Piše D  /  14.01.2018., 03:01h

Riječ je o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Općina Herceg Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe, prenosi Hina.

Po završetku vježbe razmijenjena je potpisana Povelja o pobratimljenju između Udruženja spasilačkih pasa Crne Gore i Udruge potražnih pasa Hrvatske radi još uspješnije buduće suradnje, unapređenja rada sa spasilačkim psima i uzajamne pomoći.

Potpisivanjem Povelje obje strane su izrazile spremnost da si međusobno pomažu i u slučaju potrebe stave na raspolaganje članove svojih timova. Želja je da ova Povelja bude temelj zajedničkog usavršavanja dviju organizacija.

Sudionicima se zahvalio i čestitao predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić, koji je pohvalio organizaciju vježbe i istaknuo potrebu nastavka suradnje službi u susjedstvu.

"Katastrofe i nesreće, kao što je potres, ono su što ujedinjuje sve države i narode bez razlike. Važno je da znamo da možemo računati jedni na druge, ali i da se, kao grad i regija u trusnom području, pripremimo za što adekvatnije reagiranje u kriznim trenucima", kazao je Katić.

Prema ocjenama instruktora, vježba je odrađena bez greške uprkos tome što se ovi timovi susreću prvi put.

"Vidim ovdje jako veliki potencijal za budućnost i trebate biti ponosni na ove ljude. Što se nas tiče, na raspolaganju smo šta god da vam treba. Naravno, više bih volio da vježbamo tisuću dana nego da jedan dan to moramo raditi. Ipak, samo vježbanjem možemo biti spremni za dan za koji se svi nadamo da neće doći", rekao je predsjednik Povjerenstva vatrogasnih i potražnih timova Hrvatske Zoran Laslavić.

Načelnici novske i kotorske Službe zaštite, Zlatko Ćirović i Maksim Mandić, u ime svojih timova su iskazali zadovoljstvo organizacijom i suradnjom, uz nadu da će se ovakvi susreti nastaviti.

"Ne smije na ovome stati. Ovi timovi se moraju širiti kako bi ih bilo što više. Naravno, za to nam je potrebna oprema pa se nadamo da će,osim pomoći gradova i država uvidjeti da je potrebno ulagati sredstva kako bismo bili spremni za reagiranje u slučaju potresa, jedne od najvećih katastrofa koja može pogoditi naše priobalje", kazao je Mandić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:24