StoryEditor

Zagreb: Stanovnici Remetineca se pobunili zbog mogućeg dolaska migranata

Piše D  /  16.11.2017., 10:11h

Iako se odluka o tome još čeka, hostel Arena kojim upravlja zagrebački Holding, najvjerojatnije postaje novi privremeni dom tražiteljima azila. Oni su dosad živjeli u hotelu Porin, koji treba obnoviti. Zbog najave preseljenja u Remetinec, pobunio se dio stanovnika te četvrti. Ne žele migrante u svojem susjedstvu.

Predstavnik stanovnika Jaruščice i Remetinečkog gaja Igor Čović naglašava kako "ne prosvjeduju protiv azilanata, to su ljudi kojima treba pomoć", ali smatraju, kaže, da njihov kvart nije adekvatan po kapacitetu da bi primio te ljude, prenosi HRT.

Ovakva reakcija ne čudi, ističe voditelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun, jer je jaz između domaćeg stanovništva i migranata golem, i nitko ne čini ništa konkretno da se stanje poboljša. Osim konkretnih i točnih informacija tko su ti ljudi, zašto su ovdje, otkuda dolaze, koja je njihova budućnost, drugi korak je konkretan susret da lokalni stanovnik tog kvarta vidi da je to konkretna osoba, kaže on.

Kanadsko iskustvo ističe se kao primjer pozitivnog pristupa ovoj osjetljivoj temi. Prema riječima Daniela Maksymiuka, kanadskog veleposlanika u Hrvatskoj, Kanada svake godine prihvaća 300 tisuća novih Kanađana, ali njezini građani znaju da su za svakog od njih napravljene procjene sigurnosti i prikladnosti. Naglašava važnost toga da javnost bude sigurna da je imigracijski sustav dobar.

Zato Vlada na proljeće pokreće veliku kampanju koja će obuhvaćati spotove, rasprave, ali i radionice za djecu. Integracija je veliki izazov, ne samo za nas, nego i naše državljane koji se prilagođavaju na novonastalu situaciju i mislim da je jako bitno da upravo senzibiliziramo naše građane za prihvat državljana trećih zemalja, komentira Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Hrvatska je iz europske kvote od 1538 izbjeglica prihvatila njih 78, a sljedeće godine planira ih primiti još stotinu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:06