StoryEditor

ZADALI IM UDARAC: Islamska država izgubila najveće naftno polje u Siriji

Piše D  /  22.10.2017., 01:10h

Sirijske demokratske snage (SDF) otkrile su kako su u ranim satima preuzele kontrolu nad naftnim poljem al-Omar na istočnoj obali Eufrata. 

Ono se nalazi oko deset kilometara sjeverno od grada al-Mayadina koji su vladine snage i njezine saveznice osvojile ranije ovog mjeseca. Taj je grad postao snažna baza militanata IS-a nakon što su ih sirijske proameričke snage protjerale iz Rake. 

Rusija je tu koaliciju predvođenu SAD-om optužila da je Raku "izbrisala s lica Zemlje", kao što su SAD i Velika Britanija bormardiranjem uništile njemački grad Dresden 1945.

Rusko ministarstvo obrane, koje je i samo često moralo odbacivati optužbe aktivista i zapadnih političara zbog bombardiranja sirijskih civila, smatra kako se Zapad žuri pružiti financijsku pomoć Raki, nekadašnjoj prijestolnici Islamske države u Siriji, kako bi sakrila svoje ratne zločine. 

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, priopćio je kako je prije sukoba u Siriji u Raki živjelo oko 200 tisuća ljudi, no da ih je ostalo samo 45 tisuća. 

Snage potpomognute SAD-om su pobjedu nad Islamskom državom u tom gradu objavili prošlog tjedna nakon četiri mjeseca borbe, donosi Hina. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:40