StoryEditor

Za vehabijski kamp u BiH bošnjački akademik optužio Hrvatsku i Srbiju

Piše Ivan Crnjac  /  10.02.2018., 05:02h

Prijedlog HDZ-a za izmjenu Izbornog zakona je izvan svake sumnje, kako je kazao Duraković, anahron, retrogradan, pripada davnoj eri rasizma i apsolutno neprihvatljiv, tvrdio je nedavno Esad Duraković a ovaj put je iskoristio vehabijski kamp Asker da ponovno pošalje otrovnu strelicu prema Hrvatima (i Srbima).

OBRNUTA LOGIKA: Nahvalio Komšića i optužio Čovića i Hrvate za rasizam

"Mogao bih reći i ne bih pogriješio da je proglašavanje tih Askera, tih običnih dječijih igara, nekakvim kampovima, je apsolutno van pameti. Kao što je i van pameti Čovićevo proglašavanje kalifata u BiH. Međutim, to nije dovoljno. Najviši organi vlasti u BiH trebaju to ozbiljno shvatiti jer se radi o sinhroniziranoj kampanji koja ima dugoročne posljedice i ciljeve."

Duraković ističe da se radi o kontinuiranoj politici iz 92. godine

"Tada su Milošević i Tuđman, odnosno Karadžić i Boban govorili da ratujući protiv muslimana u BiH staju na branik kršćanske Evrope. To je nastavak te politike danas, drugim sredstvima. Kontekst je nezgodan jer jača islamofobije u Evropi, to je suština. Zato treba vrlo ozbiljno uzeti ove klevete, laži, izmišljotine najvišeg mogućeg reda", rekao je Duraković za N1.

Unatoč činjenici da je svima jasno o čemu se zapravo radi u spomenutom "zimskom kampu" vidljivo je kako se pojedini istaknuti članovi bošnjačke akademske zajednice ne žele složiti s činjenicom da je kamp vehabijski. 

Mektić potvrdio pisanje Dnevnika.ba: Iza Askera stoje radikalne vehabije

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je za N1 rekao da postoje saznanja da iza udruge "Asker" stoje radikalni krugovi, te da su u cijelom procesu zloupotrijebljena djeca.

Mektić je kazao da se unutar udruge nalaze osobe "koje dolaze iz kriminalnog miljea".

"Jučer sam rekao da imamo određena saznanja koja su indikativna i daju određene indicije da iza toga stoje vehabijski radikalni krugovi. U cijelom tom procesu su djeca zloupotrijebljena. Rekao sam, posebno što smo uvidjeli da se unutar tih krugova nalaze radikalizirane osobe i osobe koje dolaze iz kriminalnog miljea. Tu ćemo priču završiti i da ćemo o tome napraviti izvješće ukoliko bude ukazivalo na izvršenja kriminalnog djela, to ćemo dostaviti Tužiteljstvu", istaknuo je Mektić za N1.

Pokvarena logika Esada Durakovića

Unatoč činjenici da su se i najviši sigurnosni državni organi uključili u istragu oko spomenutog Askera, Duraković ponovno koristi bezobraznu retoriku i optužuje Hrvatsku i Srbiju istučući da bi međunarodna zajednica trebala zaprijetiti Hrvatskoj i Srbiji da ostave BiH na miru. "Oni će to teško uvidjeti, jer očito da su uvjereni kako krajnji ciljevi 92. godine, a to je cijepanje BiH, nisu ostvareni i nastoje ih ostvariti drugim sredstvima. Izlaz je, po mom uvjerenju, ne u smirivanju Dodika i Čovića jer oni nisu glavni proizvođači krize u BiH, već Srbija i Hrvatske koje rehabilitiraju fašizam. Govorim o političkim vrhovima, ne o narodu", rekao je Duraković.

Mi nismo nikada krivi

Iz nekoliko Durakovićevih javnih nastupa evidentno je kako se za svaki problem u Bosni i Hercegovini optužuje druge. Po njegovoj logici, bošnjačka strana u BiH nikada nije kriva. Za njnoviji incident koji je izazvan tekstom koji je objavio Dnevnik.ba Duraković krivnju skreće opet na druge. Nemogućnost izmjena Izbornog zakona i političku krizu koja prijeti iskoristio je nedavno da optuži Čovića, a najnoviji skandal za optužbu Hrvatske i Srbije. Kako je krenulo, pravo je pitanje gdje "uvaženi" akademik planira stati.

Dnevnik.ba

 

 

 

18. travanj 2024 15:58