StoryEditor

Za projekte prekogranične suradnje između BiH i Hrvatske bit će izdvojeno 12 milijuna KM

Piše D  /  22.11.2017., 02:11h

Međunarodnoj radionici o procesima pripreme i prijave na EU programe te provedbi projekata Europske teritorijalne prekogranične, međuregionalne i transgranične suradnje s naglaskom na suradnju i partnerstvo s Hrvatskom prethodila je konferencija za medije u prostorijama Gospodarske komore FBiH. Na konferenciji je predstavljen program dvodnevne radionice i rad Centra za industrijski razvoj (CIRAZ) i HGK, te dio aktivnosti koji se odnose na fondove na koje je moguće aplicirati u BiH. 

Suradnju su predstavili predsjednica Foruma gospodarskih komora i Jadransko-jonske regije Mirjana Čagalj, potpredsjednik HGK dr. sc. Tomislav Radoš, gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik PGKFBiH dr.sc. Marko Šantić.

„Inicijativa za suradnjom je krenula od mog predsjedavanja Jadronsko-jonskog foruma, kada smo to predsjedavanje dobili uz potporu GKFBiH, posebno gospodina Šantića, od onda se razvila ideja zajedničke suradnje i pomoći HGK GKFBiH kako bi na što jednostavniji i lakši način privukli sredstva EU fondova, posebno pretpristupnih“, izjavila je Mirjana Čagalj, dodavši kako je cilj suradnje educirati građane BiH i prijaviti što veći broj projekata.

Od 23 inicijalna projekta odabrano je šest skupina projekata koji su usmjereni prema kulturnoj baštini, poljoprivredi i industriji, a u svakom od projekata sudjeluje jedna županijska komora iz Hrvatske, te gospodarska komora iz BiH i susjednih zemalja. Jedni projekti su putevi vina, maslina i sira, drugi su projekti odnose na povijest i tradiciju, a svaki od njih odabran je procjenom mogućnosti korisnosti projekta.

„Tih šest projektnih prijava vrijedi oko 12 milijuna eura, no ne znamo hoće li svih šest proći. Na temelju toga je dogovoreno da se nastavi ta praksa, da se proširi krug onih koji će biti na radionicama, da još više dođemo do novih ideja i novih projektnih prijedloga“, rekao je dr.sc.Tomislav Radoš.

Sortirajući svih šest projekata koji će se prijaviti do kraja godine, pojavila se mogućnost suradanje  između splitske i mostarske bolnice, Unske pruge, zrakoplovne luke, prometna povezanost tj. pruge koje prolaze preko Knina povezuju splitsku, šibensku i zadarsku luku, a kasnije one prolaze preko BiH.  To su konkretni projekti vezani za infrastrukuru koji bi trebali biti realizirani do ljeta 2018. godine, a ostali projekti koji idu u iskorištavanje novca za studije izvodljivosti, bit će realizirani do kraja 2018. godine, javlja Pogled

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:14