StoryEditor

Wigemark: Nema nametanja rješenja u vezi s Izbornim zakonom u BiH

Piše D  /  23.04.2018., 11:04h

"Ono što mi radimo - pokušavamo potaknuti razgovor između političkih stranaka kojih se to najviše tiče, uglavnom u Federaciji BiH (FBiH), iako je tu i pitanje izbora Srba u Domu naroda FBiH koji je nepopunjen", rekao je Wigemark za "Euroblic".

On je izrazio nadu da će lideri stranaka biti u mogućnosti da se što prije okupe, možda već ovaj tjedan.

"Jasno nam je da ovo udara u srž kada govorimo o ulozi konstitutivnih naroda i dayytonskom uređenju, ali ovdje nitko zaista ne govori ni o kakvim izmjenama daytonskog uređenja", poručio je Wigemark.

Govoreći o Upitniku Europske komisije koji je BiH predala, on je rekao da su odgovori iščitani i da se analiziraju, te da će sigurno biti još i propratnih pitanja.

"Prema mojim saznanjima, neki odgovori su dobri, ali neki su uopćeni i vidi se da je tu bilo nekih sklapanja. Ono što je najvažnije - da je mehanizam koordinacije bio funkcionalan i da to samo po sebi predstavlja jako dobru vježbu za cijelu zemlju, a toga će biti sve više kako zemlja bude napredovala ka EU", istaknuo je Wigemark.

On je očekuje da će mišljenje Komisije biti najranije krajem 2018. godine, ali vjerojatnije početkom iduće godine.

Upitan hoće li neka od članica EU ili Unija uvesti neku vrstu sankcija prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kako su to učinile SAD, Wigemark je rekao da trenutno ne postoji nikakva odluka, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:48