StoryEditor

VSTV o reakcijama iz RS povodom presude Oriću: "Nismo dužni ništa objašnjavati"

Piše D  /  26.10.2017., 11:10h

Suci su nezavisni u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvaćanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvaćanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka suci ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvaćanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

Svako komentiranje nepravomoćnih sudskih odluka od strane predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti. 

Pozivi na ukidanje Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske te poziv sucima srpske nacionalnosti da napuste Sud Bosne i Hercegovine predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države, navode iz  Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH). 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:06