StoryEditor

Von der Leyen: Srednja i istočna Europa trebaju dobiti jaka povjerenstva

Piše D  /  17.07.2019., 08:07h

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak navečer, nakon izbora za novu čelnicu Europske komisije, kako srednjoj i istočnoj Europi trebaju pripasti jaka povjerenstva unutar Komisije kako bi se pokazalo da ti dijelovi Europske unije nisu marginalizirani.

"Za mene je važno da se odrede povjerenici koji će zasigurno imati jaka povjerenstva kako bi bilo jasno da su istok i srednja Europa prikladno raspodijeljeni", rekla je nova predsjednica Europske komisije na konferenciji za novinare u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Najviši položaji u europskim institucijama pripali su zapadnoj Europi.

Predsjednica Komisije je Njemica, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borell, predsjednica Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, predsjednik Europskog parlamenta Talijan David Sasoli, a Nizozemcu Fransu Timmermansu, spitzenkandidatu socijaldemokrata, i Dankinji Margrethe Vestager, spitzenkandidatkinji liberala, obećani su visoki položaji u Europskoj komisiji.

Von der Leyen je rekla kako je "odlučna" u postizanju dobre zemljopisne raspodjele preostalih visokih dužnosti. Jedna je novinarka upitala kako će formirati stabilnu proeuropsku većinu, kada su je podržali zastupnici poljskog vladajućeg PiS-a. Von der Leyen je da "ne zna tko je glasao za nju" jer je glasanje tajno.

Novinarka Financial Timesa je upitala hoće li von der Leyen uopće imati većinsku podršku nakon odlaska britanskih zastupnika.

"Radit ću s proeuropskim strankama za stabilnu većinu. I prije je bilo teško naći stabilnu većinu", kazala je von der Leyen.

Von der Leyen je poručila kako je "rođena kao Europljanka u Bruxellesu", gdje je "sve bilo vrlo europski od početka".

"Oduvijek sam se željela vratiti nazad u europsko okružje“, kazala je

Na pitanje hoće li potvrditi predložene povjerenike iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proeuropske stranke, von der Leyen je izbjegla odgovor.

"Europa je potrebna u ovom okruženju koje se mijenja. Bolje djelujemo kada djelujemo zajedno. Nitko od nas pojedinačno neće biti uspješan kada se sam suočava s problemima", rekla je i dodala da je "tražiti kompromise uvijek teško".

Zaključila je odgovor tvrdnjom da svijet treba "jaku Europu", a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Merkel o izboru Von der Leyen: Na čelo EK dolazi predana Europljanka

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je svojoj dugogodišnjoj suradnici Ursuli von der Leyen na izboru za predsjednicu Europske komisije istaknuvši kako je dosadašnja njemačka ministrica obrane predana Europljanka.

"Drago mi je zbog toga što će uvjerena i predana Europljanka postati predsjednica Europske komisije", navela je Merkel u objavi na svom Twitter računu. "Iako gubim svoju dugogodišnju ministricu, dobivam novog partnera u Bruxellesu", dodala je njemačka kancelarka.

Ursula Von der Leyen, prva žena na čelu Europske komisije, ujedno je i prvi njemački državljanin koji dolazi na čelo izvršnog tijela Europske unije u preko pola stoljeća.

Europski je parlament u utorak potvrdio Von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, za koju su glasala 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći. Kako bi postala predsjednica Komisije, von der Leyen trebala je dobiti podršku apsolutne većine zastupnika, odnosno najmanje 374 glasa.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:31