StoryEditor

Vojna imovina i dalje prijepor, Dodik najavljuje referendum o NATO-u

Piše D  /  30.07.2021., 02:30h

Na sastanku Sjevernoatlantskog vijeće s izaslanstvom BiH u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu, ovo najviše tijelo NATO saveza pružilo je jasnu podršku ubrzanju integracijskih procesa BiH. Izaslanstvo BiH predvodio je predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić, a pored njega na sastanku su, između ostalih, sudjelovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministrica obrane BiH Marina Pendeš kao i šef Misije BiH pri NATO-u Almir Džuvo.

Kao nezaobilazna tema postavilo se pitanje aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP) koje je zapravo jedini dokument u procesu integracija oko kojeg postoji načelna suglasnost svih političkih stranaka, no, sugovornici su se dotaknuli i onih pitanja oko kojih postoje i prijepori, a u prvom se redu odnose na knjiženje perspektivne vojne imovine.

Aktivacija MAP-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ovom je prilikom informirao članove Sjevernoatlantskog vijeća o trenutnoj situaciji u sektoru obrane, pri čemu je poseban naglasak stavljen na nedavno usvajanje dokumenta Pregled obrane, a koji je, nakon višegodišnjeg zastoja usvojen u Predsjedništvu BiH, a njime je utvrđeno smanjenje broja lokacija i broja pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i planovi za njihovu dalju modernizaciju.

Kada je pak riječ o značaju aktivacije MAP-a za BiH Ivanić je naglasio da je riječ o pitanju oko koga postoji suglasnost političkih predstavnika sve tri etničke skupine, kako iz vlasti, tako i iz oporbe.

Iz Predsjedništva su naveli i kako je tijekom sastanka bilo riječi o aktualnom statusu knjiženja perspektivne vojne imovine, koje predstavlja preduvjet za aktivaciju MAP-a. Naglašeno je da su napravljeni i značajni pomaci u vezi  pitanja rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme, bilo kroz uništavanje ili odgovarajuće donacije. Važan segment djelovanja Oružanih snaga BiH predstavlja i sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, pa je tako Ivanić podsjetio na posjet pripadnicima OSBiH koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu, odakle nosi veoma pozitivne utiske. Predsjedatelj Ivanić je rekao da BiH može biti ponosna na doprinos koji pripadnici OS BiH pružaju u očuvanju mira i sigurnosti u toj zemlji, kao i na profesionalnost i odgovornost kojom obavljaju svoje zadatke.

Tko će odlučivati

Ovaj sastanak, očekivano, izazvao je reakcije predstavnika vlasti u Republici Srpskoj koji su ponovili kako je pitanje integracije u NATO savez nešto o čemu će odlučivati građani tog entiteta na referendumu, a ne političke elite te kako među predstavnici Srba postoji politički konsenzus oko ovog pitanja. Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je Srni kako niti jedan predstavnik Srba u zajedničkim institucijama nema mandat forsirati put BiH ka NATO savezu, a u ime RS-a, pri čemu se to odnosi kako na srpskog člana Predsjedništva tako i na sve ostale predstavnike. Dodik je podsjetio kako su Ivaniću stavovi RS-a oko ovog pitanja poznati te je kazao kako vjeruje da će se u okviru njih i kretati. Pritom je naglasio i kako je stav RS-a da oko NATO saveza odluku treba donijeti narod kroz referendum, a ne politički predstavnici.

U tom je kontekstu poručio kako RS podržava međunarodni dijalog sa svim međunarodnim organizacijama, ali kako nikada neće podržati da na prevaru bude ugurana u članstvo u NATO savezu.

Dodik  se osvrnuo i na problematiku knjiženja vojne imovine na Ministarstvo obrane, utvrdivši kako je to protuzakonito i protuustavno i najavivši kako će RS iskoristiti sve pravne i političke mehanizme kako bi zaustavio nasilje nad Ustavom.

Uvjereni smo da ni NATO savez ne želi da vidi BiH u svom članstvu ako bi do tog statusa došla koristeći nezakonite i neustavne aktivnosti, varajući pri tom pola države, poručio je Dodik. Naveo je i kako Republika Srpska ostaje partner NATO savezu u borbi protiv terorizma i na ostalim sigurnosnim izazovima koji se eventualno mogu ukazati i bez formalnog članstva u tom savezu.

 Jedan od prioriteta

Zvizdić je tijekom svojeg obraćanja posebno istaknuo kako je aktivacija MAP-a i približavanje NATO savezu jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH te je potvrdio kako je članove Vijeća upoznao s dosadašnjim aktivnostima procesa knjiženja nepokretne vojne imovine kao i s usvajanjem dva strateška dokumenta Pregled obrane i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH. Sve ovo, dodao je, predstavlja značajne iskorake na putu NATO integracija. Zvizdić je ovom prilikom i podsjetio na mirovine operacije, kao i promatračke misije UN-a u kojima BiH sudjeluje i gdje aktivno surađuje i sa NATO snagama., piše Dnevni List.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:35