StoryEditor

Vlada HNŽ imenovala pregovarački tim za pregovore sa sindikatima zdravstvenih djelatnika

Piše D  /  31.01.2018., 04:01h

Na radnom sastanku, čiji domaćini su bili predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica, imenovan je pregovarački tim od jedanaest članova koji će 26. veljače započeti proces pregovaranja sa sindikatima zdravstvenih djelatnika, a sukladno ranijem zaključku Vlade HNŽ-a, prenosi Fena.

Sastanku su sudjelovali predstavnici županijskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstva financija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, predstavnici osnivača zdravstvenih ustanova/općine i Grad Mostar, zatim menadžment zdravstvenih ustanova i predstavnika suosnivača (Vlada FBiH, predstavnici vlada Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja).

- Na sastanku je odlučeno da se od svih zdravstvenih ustanova zatraži da nađu prostora, a u okviru svojih financijskih sredstava, za ispunjenje zahtjeva sindikata i da isti takav napor učini i zavod zdravstvenog osiguranja kako bi do datuma pregovora pregovarački tim imao jasan stav o tome koji su modaliteti pregovora, pored onih formalnih te koji su to stvarni zahtjevi koji bi se mogli ispuniti - izjavio je novinarima ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u HNŽ-u Goran Opsenica.

Ministar je ocijenio kako su nerealni zahtjevi dva sindikata u iznosu od oko 4 milijuna maraka mjesečno, bez četiri doma zdravlja, što je 50 milijuna na godišnjoj razini te da je nerealan i zahtjev doktora od 15 milijuna godišnje.

Opsenica je napomenuo kako će Vlada iz svojih izvora, i iz izvora zavoda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustanova, pokušati iznaći način koliko je to realna suma koja bi se mogla staviti na raspolaganje za ispunjene sindikalnih zahtjeva.

Podsjetio je kako je direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a tijekom sastanka ukazao kako 80 posto financijskoga plana tog zavoda ide za financiranje zdravstvenih ustanova.

Komentirajući najavljeni štrajk sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, najavljen za 12. veljače, ministar Opsenica je kazao kako komunikacija ide putem medija, a ne službenim putem.

Govoreći o navodnom kršenju jednog člana Zakona o radu na koji se pozivaju sindikati zdravstvenih djelatnika, Opsenica je objasnio kako se pojedinačni kolektivni ugovori pregovaraju s poslodavcima te da nisu postavljali uvjete da će biti tako ili nikako drukčije kako zapravo to sindikati rade.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:19