StoryEditor

Vinko Puljić: Pero Sudar bio je začetnik ideje o katoličkim školama

Piše D  /  18.10.2019., 07:10h

Za Katoličku tiskovnu agenciju Biskupske konferencije BiH rekao je da mu nisu poznati razlozi odlaska ni tekst koji je napisao Papi da prihvati njegovo odreknuće. 

- Znam samo da je spomenuo zdravstvene razloge – rekao je kardinal Vinko Puljić, prenosi Avaz.

Prisjeća se da je davne 1994. godine Peru Sudara, tadašnjeg rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, posvetio za pomoćnog biskupa u opkoljenom Sarajevu.

- Bilo je to vrlo teško vrijeme, kad su granate padale na sve strane pa i na samu bogosloviju, gdje je bio pripremljen zajednički objed. Hvala Bogu, nitko nije stradao – rekao je.

Kardinal i Pero Sudar zajedno su obilazili mjesta stradanja. Vinko Puljić rekao je da je biskup Sudar bio začetnik ideje o katoličkim školama i da je on promovirao katoličko školstvo u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

- Uspješno je stvarao strukturu rada, obnove i gradnje. Kasnije mu je i Biskupska konferencija BiH povjerila poslanje da to radi i u njeno ime, kao predsjednik Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu. Biskup Sudar godinama je bio moj najbliži suradnik. On je čovjek vrlo zdravih prosudbi, mudrih savjeta, vjeran Crkvi i svome narodu. Ima posebnu empatiju za one koji trpe siromaštvo ili nepravdu – zaključio je kardinal Vinko Puljić, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:39