StoryEditor

VIDEO: Ministrica Mikulić u razgovoru s učenicima o krizi u posuškoj Gimnaziji

Piše D  /  26.09.2017., 07:09h

U prepunoj kinodvorani pozvala je učenike da se vrate u svoje učionice, te da dvojbenosti pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, nepostojanje Zavoda za školstvo, te drugih nedostataka koje muče obrazovni sustav prepuste riješiti svojim nastavnicima i Ministarstvu, prenosi posusje.net

 

 

Još je jednom objasnila da su učenici koji su ipak prošli u drugi razred, prošli na temelju odluke Županijskog suda koji je u hitnom postupku Ministarstvu naložio sljedeće: „U ponovljenom postupku Ministarstvo će donijeti novi upravni akt sukladno naprijed iznesenom pravnom shvaćanju suda, tj. tumačiti čl. 6 Pravilnika kako ga tumači sud u ovoj presudi, tj. da se učenikov uspjeh u pojedinom polugodištu u svakom predmetu ocjenjuje najmanje dva puta po svakom utvrđenom elementu koji je utvrdio nastavnik za svaki predmet. Također je naveo da tumačenje navedenog članka ne smije biti na štetu i interes učenika u pogledu načina ocjenjivanja.“ Ministrica Mikulić je pojasnila da je Ministarstvo po toj presudi, koja je obvezujuća, donijelo novo rješenje te ga dostavilo školi na postupanje. Podsjetila je još jednom da je ministarstvo odluku prosvjetne inspektorice prvotno odbilo, ali su roditelji pokrenuli sudski postupak kojom je presuđeno u korist roditelja tj. djece.

Ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Ante Jukić je istaknuo kako je škola postupala po uputama Suda, odnosno Ministarstva. Kazao je da sada ide ono što je najupitnije: „na koji način reagirati, jer prema rješenju koje smo dobili izričito piše da se najviše mora voditi računa o pravima djece te da se hitno, u roku od 24 sata djeci izdaju svjedodžbe o završenom prvom razredu. Ne spominju se nikakva povjerenstva ni procedura. Ja kao pravni zastupnik Gimnazije moram slušati naputke Ministarstva,“ kazao je ravnatelj Jukić.

I roditelje je također zanimalo koja je pravna procedura nakon poništenja ocjena, odnosno koja je daljnja zakonska procedura? Ministrica na takva pitanja nije imala odgovor. Takve procedure u zakonu nema, priznala je i ona.
Nakon rasprave, ministrica je napustila dvoranu. Sastanak je završio bez zaključaka, a još manje ponuđenim rješenjem u rješavanju ovog slučaja.

Učenici su još jednom pozvani vratiti se u školske klupe, jer propušteni sati i dani se moraju nadoknaditi.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:48